Judit
2 °C
7 °C

Csaknem biztosan késik az EU bővítése

2002.11.15. 09:57
Az Európai Unióba való felvételre váró államok az eddig remélt 2004. január 1. helyett várhatóan csak április vagy május első napján válhatnak az EU tagjaivá - jelentette brüsszeli diplomatákra hivatkozva a Reuters.
Günter Verheugenhez, az unió brüsszeli bizottsága bővítési biztosához hasonlóan azzal indokolták az újabb halasztást, hogy elegendő időt kell adni a 15 tagország parlamentjeinek a csatlakozási szerződés ratifikálására.

A diplomaták szerint az új dátum az új tagoknak mintegy 5 milliárd eurós megtakarítást jelent a tagsági díjból anélkül, hogy "jelentősen" csökkentené az EU nyújtotta segítséget.

Verheugen csütörtökön Varsóban megismételte: a bővítés mindenképpen az EU eredeti ígéretéhez híven fog megtörténni, úgy, hogy az új tagok részt vehessenek a 2004-es európai parlamenti választásokon, de valószínűleg nem előbb.

A jövő héten azonban mindenképpen bejelentik a bővítés pontos dátumát, mivel az nem lehet rugalmas, hiszen pénzügyi kérdéseket határoz meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?