Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megvétózná az EU-bővítést a holland gazdasági miniszter

2002.10.14. 15:51
Hollandiának meg kell vétóznia az Európai Unió bővítését, ha az nem jár együtt a közösségi agrárpolitika átfogó reformjával - idézi a Het Financieele Dagblad című lap Herman Heinsbroek holland gazdasági minisztert.
A bővítést az agrárreformnak is kísérnie kell, a gazdasági miniszter szerint ugyanis nevetséges, hogy egy normális ágazatot ilyen mértékben és ilyen sokáig szubvencionáljanak. A holland pénzügyminisztérium számításai szerint, ha az új tagok a jelenlegiekhez hasonló formában kapnák az agrártámogatásokat, az a holland adófizetők zsebét több százmillió euróval könnyítené meg 2007-től.

A nettó befizetők nem támogatják a jelenlegi tervet

A holland álláspont nem meglepő. A közös kassza nettó befizetői - Nagy-Britannia, Svédország, Németország és Hollandia - ugyanis keveslik azt az elképzelést, amelyet idén júniusban az EU közös agrárpolitikájának reformjaként Franz Fischler, a brüsszeli bizottság mezőgazdasági politikáért felelős tagja elővezetett. A Fischler-tervet Franciaország mellett Írország, Görögország és Belgium támogatja, míg Spanyolország, Portugália és Olaszország sem bánná a brüsszeli támogatások fenntartását, jóllehet egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek.

Fischler csökkentené a gabonaárakat

Fischler a CAP révén a jövedelemtámogatást fokozatosan 20 százalékkal csökkentené a jelenlegi szinthez képest, és évi 300 ezer euróban maximálná. A támogatás felhasználásában a környezetbarát, elsősorban bio-módszerek kapnának elsőbbséget. Fischler radikálisan beavatkozna az árpolitikába: átlagosan 5 százalékkal csökkentené a gabonaárakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!