Szilárda
0 °C
6 °C

Bóvlik a Ford és a GM kötvényei

2005.05.09. 08:37
A Standard & Poor's hitelminősítő intézet a befektetésre nem ajánlott kategóriába szállította le két amerikai autógyár, a General Motors és a Ford adósságbesorolását.

Nagyot estek a General Motors és a Ford Motor részvény- és kötvényárfolyamai, miután a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő intézet egyidejűleg mindkét amerikai autógyár adósságát a befektetésre nem ajánlott, más szóval bóvlikategóriába rontotta le. A GM besorolása két osztályzattal, BBB mínuszról BB-re, a Ford eggyel, BBB mínuszról BB pluszra romlott. A hitelköltségek emelkedésével járó változtatás vonatkozik mindkét autógyár igen nyereséges pénzügyi részlegére is.

További leminősítést is lehetséges, mivel az S&P mindkét osztályzatot negatív kilátással tartja számon. A GM-nek és a Fordnak együttesen 453 milliárd dollár adóssága van, elemzők úgy becsülik, hogy ebből a mostani intézkedés nyomán 220-290 milliárd dollár értékű nem biztosított kötvény kerül bóvlistátusba, írta a Reuters. A fizetésképtelenség réme azonban sem a GM-et, sem a Fordot nem fenyegeti, készpénztartalékukból néhány évig nyugodtan tudják még finanszírozni működésüket.

A világ első és harmadik legnagyobb autógyára a japán riválisok nyomulása miatt évek óta szinte folyamatosan veszít részesedéséből az Egyesült Államok piacán, a legfrissebb adat szerint áprilisban a GM részesedése 25,2, a Fordé 17,5 százalékra csökkent a tavaly áprilisi 27,7, illetve 18,8 százalékról. A GM az első negyedévet 1,1 milliárd dolláros veszteséggel, a Ford 1,21 milliárd dolláros, az egy évvel korábbinál 38 százalékkal kisebb nyereséggel zárta. A Bloomberg számításai szerint az egy alkalmazottra jutó nettó nyereség tavaly a GM-nél 8,66, a Fordnál 10,73, a Toyotánál viszont 85,41 dollár volt. A különbség a kapitalizációban is tükröződik, a Toyota tőzsdei értéke 131,6 milliárd dollár, míg a GM-é csak 18,5, a Fordé pedig 17,6 milliárd dollár.