Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Budapest eggyel kevésbé vonzó

2007.10.15. 12:55
A múlt évi 22. hellyel szemben a 23. helyen végzett Budapest az idén Európa legvonzóbb üzleti célpontjainak rangsorában - hangzott el a felmérést bemutató sajtótájékoztatón. A listát közlő European Cities Monitor 500 vezető európai nagyvállalat felsővezetőinek megkérdezése alapján készül és 33 európai nagyvárost hasonlít össze különböző szempontok alapján. A lista összeállítását a TNS független piackutató cég végezte, a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó megbízásából.

Az első négy helyen nem történt változás, tehát Európa legvonzóbb üzleti célpontjai, sorrendben: London, Párizs, Frankfurt és Barcelona. Ami pedig a közép-kelet európai régiót illeti, Prága a 14., Varsó a 19., míg Budapest a 23. helyen végzett, mindhárman visszaléptek egy-egy helyezést a múlt évihez képest. Ugyanakkor Bukarest egy hellyel előrébb, a 28.-on végzett, míg Moszkva besorolása a 31. helyen változatlan.

A Cushman & Wakefield által rendezett sajtótájékoztatón Budapest helyezését kommentálták a meghívott szakértők. A rangsor ugyanis több szempont eredőjeként alakul ki. Például a munkaerő olcsóságát tekintve a 3., míg annak minőségét (képzettségét) vizsgálva a 29. helyet érdemelte ki Budapest. Charles Taylor a Cushman & Wakefield ügyvezető igazgatója mégis drágának minősítette a magyar munkaerőt, szembe állítva például a cseh megoldással, ahol átalányadót vezettek be. Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója a munkaerő költségét a bürokráciával, míg a minőségét az oktatással hozta összefüggésbe, a helyezések tehát ez utóbbiakat is minősítik. Schőmer Norbert, az AIG/Lincoln fejlesztési igazgatója úgy vélte, hogy a képzett (egyetemet végzett) magyar munkavállalóknak is alacsony az együttműködési készsége, és ez is megjelenik az értékelésben.

A telekommunikáció minősége alcsoportban a 32. helyre került Budapest. A résztvevők ezt azzal magyarázták, hogy a megkérdezettek rutinból rossznak minősítik ebből a szempontból a régiót, de ez nem igaz. Az új irodaházakban azért nem építik ki az íróasztalokig ezt a szolgáltatást már átadásra, mivel a bérlők hozzák magukkal a szolgáltatóikat, és az kapcsolja be őket a világ vérkeringésébe.

A kormányzat által teremtett üzleti légkört tekintve Budapest egy év alatt a 2. helyről a 6.-ra csúszott vissza (Varsó a 3. helyen áll). A bonyolult adórendszer miatt rosszabb is lehetett volna a helyezés - mondta Szabados Krisztián. Viszont a politikai kockázatot tekintve Magyarország (és így Budapest) a legstabilabb a régióban.

A részszempontok között szerepelt még többek közt a városi tömegközlekedés (24. hely), a nemzetközi közlekedés (33. hely) és az életminőség (27. hely) is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?