Valér
-2 °C
0 °C

Budapest a legvonzóbb célpont

2004.07.13. 08:01
Budapest a legvonzóbb célpont a szolgáltatások kiszervezése szempontjából a térségben - állapítja meg a Capgemini és a Jenewein & Partner tanácsadó cégek közös felmérése.
A pénzügyi kontrollingtól kezdve a nyomtatott szövegek fordításáig a kelet- és közép-európai térség számos ágazatban tudja betölteni a vonzó kiszervezési célpont szerepét a multinacionális cégek számára. A kutatásban szereplő 11 ország 28 nagyvárosa közül összességében Budapest került az első helyre.

A felmérés a szakképzett munkaerő elérhetőségétől, minőségétől és nyelvtudásától kezdve a foglalkoztatás költségein, a helyben elérhető nemzetközi szolgáltatópartnerek számán, az infrastruktúra minőségén, a külföldiek számára nyújtott életkörülményeken át a politikai környezet stabilitásáig és a gazdasági keretfeltételek kiszámíthatóságáig számos olyan jellemzőt figyelembe vett, amelyeket a multik döntéshozói is mérlegelnek a külföldi kiszervezések során.

Az országok közötti összehasonlításban azonban Lengyelország vitte el a pálmát, ami elsősorban nagyobb munkaerő-feleslegének és magyarországinál alacsonyabb bérszínvonalának tulajdonítható - fejtegette lapunk érdeklődésére Andreas Landgrebe, a Jenewein & Partner tanácsadója. A lengyeleket Magyarország és Szlovákia közel azonos megítélés alá kerülve követi.

Pozsonytól Belgrádig

Az, hogy Pozsony nem került be a legvonzóbb városi célpontok közé (még a magyarországinál is olcsóbb munkaereje és a radikálisan befektetőbarát adórendszer dacára) főként annak tulajdonítható a felmérés szerint, hogy egyszerűen nincs már szabad munkaerő. A skála másik végén Belgrád található, ahol ugyan rengeteg jól képzett állástalan közül válogathatnak a kiszervezést fontolgató cégek (a hivatalos munkanélküliség is eléri a 32 százalékot), ám a rendkívül instabil politikai és gazdasági helyzet riasztóan hat.

Egy-egy kiszervezési célterület népszerűségét hosszú távon főleg a szakképzés színvonala dönti el - állapítja meg a felmérés. "A régióban a népesség háromnegyedének van általános iskolainál magasabb végzettsége, míg az EU-átlag 64 százalék" - hívja fel a figyelmet a tanácsadó cég. A vállalatoknak azonban azt a hüvelykujjszabályt is érdemes figyelembe venniük, hogy a legjobb infrastruktúrát és a legkellemesebb életkörülményeket általában a régió országainak fővárosai kínálják.

A felmérés készítői szerint egyébként világszerte újból fellendülőben van a szolgáltatások külföldi kiszervezése. "Az amerikai cégekkel összehasonlítva az európai vállalatok sokkal konzervatívabbak, előnyben részesítik a kontinens keleti felét Kínával vagy Indiával szemben" - idézi a tanulmányt a Die Presse. Ennek fő oka, hogy az európai cégek számára a nagy távolságból vagy a kulturális különbségekből adódó hátrányok sokkal jelentősebbek, mint a még alacsonyabb költségektől remélt előnyök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!