Géza
-12 °C
-4 °C

Jobb Budapesten, mint Washingtonban élni

2004.02.06. 12:29
A The Economist rangsora szerint a közeli Bécsben a legjobb élni, Pápua Új-Guineai azonban nem javallott. Az elemzés alapján Budapestnek sem kell szégyenkeznie.
Az összesen 130 várost tartalmazó lista három átfogó kategóriát vizsgál: az egészségügyi és a közbiztonsági helyzetet, a kultúra és a környezet állapotát, valamint az infrastrukturális ellátottságot. Ennek alapján az idei listát holtversenyben Melbourne, a kanadai Vancouver és az osztrák főváros, Bécs vezeti. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a The Economist gazdasági folyóiratot is gondozó kiadói és elemző csoport tagja - évente ad tájékoztató felmérést a külföldön dolgozó üzletembereknek arról, hogy milyen életkörülményeket találnak az egyes világvárosokban.

Holtversenyben Milánóval

A kelet-európai nagyvárosok közül Budapesten kell számolniuk a legkisebb nehézségekkel az állandóan itt dolgozó külföldieknek. A magyar főváros - az EIU százalékos összehasonlítást alkalmazó nehézségi fokmérője szerint - a legjobbaknál 18 százalékkal nagyobb nehézségi mutatóval az 55. helyen áll, holtversenyben Milánóval és Szöullal. Budapest a tavalyi listához képest egy helyet rontott, azzal együtt is, hogy a százalékosan kifejezett életminőségi mutató egy százalékponttal javult.

A térségből csak Budapest és Prága kapott a listavezetőkhöz képest húsz százalékos, vagy annál kisebb nehézségi mutatót; e határérték fölött már érezhetően nehezednek az adott városok kínálta életkörülmények. A cseh főváros húsz százalékos nehézségi fokkal a hatvanadik helyen áll, hárommal lejjebb a tavalyi helyezésnél. Mindkét város azonban jobb minősítést kapott a jelenlegi EU-országok sereghajtójánál, a 24 százalékos életnehézségi fokkal 64. helyre sorolt Athénnál, ahol az EIU szerint a súlyos közlekedési nehézségekhez kellemetlen éghajlat és gyenge oktatási rendszer járul.

Balkáni infrastruktúra

Az amerikai főváros, Washington is azonban csak az 57-ik, 19 százalékos életminőségi mutatóval. Az EIU szerint ezt főleg a város lakóit fenyegető folyamatos terrorveszély indokolja. Egész Európában Belgrád kínálja a legrosszabb életkörülményeket: a szerb főváros a legjobbakhoz képest 47 százalékkal nagyobb nehézségi mutatóval a 105., az EIU indoklása szerint azért, mert a balkáni háborúk hatása még most is érződik a város infrastruktúrájának állapotán.

A 130-as lista legalján, nyolcvan százalékos nehézségi mutatóval a Pápua Új-Guineai-i Port Moresby áll, ahol az EIU szerint gyakorlatilag nem létezik közbiztonság, burjánzik viszont a korrupció, és az egészségügyi és oktatási rendszer is nagyon rossz.