Krisztina
18 °C
24 °C

Újjáépítik Brazíliát

2008.07.28. 15:05
Brazíliában hatalmas, közel 300 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programot hirdetett meg a kormányzat, többek között megérett már a felújításra jó pár országút, kikötő és erőmű is. Az infrastruktúrával kapcsolatos szektor a szakértők szerint a latin-amerikai ország nagyságának köszönhetően az egyik legígéretesebb befektetés lehet a közeljövőben.

A 2000-es évek elejétől a high-tech ágazat volt az abszolút favorit befektetés, míg mostanában az infrastrukturális beruházások kapnak egyre nagyobb figyelmet. Az infrastruktúra-fejlesztés azért lehet kiemelt ágazat, mivel egyrészt a világ lakosságának a fele városi környezetben él, és a szolgáltatási szektor előretörése az agrárszektorral szemben tartós nyomás alá helyezi a városi agglomerációs területeket. Másrészt pontosan ez a kereslet-növekedés ad lehetőséget az ágazatban működő vállalatok számára, hogy növeljék jövedelmezőségüket, ami a befektetők számára újabb lökést adhat a vásárlásra – írja a MarketWatch.

A kiemelt országok között Jack Dzierwa a Global MegaTrends Fund egyik alapkezelője elsősorban Brazíliát, majd az Egyesült Államokat, Mexikót, Oroszországot és Ausztráliát említi meg. Érvelése arra épül, hogy Brazília elnöke Luiz Inacio Lula da Silva a múlt évben hirdette meg az egész országra kiterjedő fejlesztési programját, aminek keretében az olaj-, gáz- és villamos energia rendszereket, a szállítási és egészségügyi infrastruktúrát, valamint a telekommunikációs hálózatokat felújítják. Lula várakozásai szerint a program 280 milliárd dollárba kerülhet, amit magán és kormányzati forrásokból kívánnak előteremteni. A Brazil kormány éppen emiatt nemrég ellátogatott Atlantába, San Franciscóba és New Yorkba, hogy vállalatoknak, nyugdíjalapoknak és bankoknak mutassa be az elképzeléseit.

Nyersanyagok és közművek az élvonalban

Az infrastrukturális fejlesztésekhez szorosan kötődő szektorokra a program mindenképpen jótékony hatással lehet, a kereslet erőteljes növekedéséből az ásványkincs kitermelő és exportáló országok nagyban profitálhatnak, az alapkezelő emiatt teszi le a voksát Brazília mellett. A legfőbb brazil vasérc kitermelő vállalatok például - a Companhia Vale do Rio Doce, a Rio Tinto és a BHP Billiton Ltd. - a múlt évhez képest legalább 71%-al emelték az áraikat, amit feltehetően a költségek növekedése csak jóval mérsékeltebben követett.

Dzierwa egyik kedvence a brazil piacon a Companhia Siderurgica Nacional (az ország 3. legnagyobb acélgyártó vállalata), aminek a jövedelmezőségét a vasérc árának növekedése sem tudta befolyásolni jelentősen, mivel vertikálisan integrált stratégiájának köszönhetően a gyártáson kívül kitermeléssel is foglalkozik. A világszerte emelkedő inflációs nyomás miatti kamatemelkedések viszont már rányomhatják a bélyegüket a kereslet visszafogásán keresztül a vállalatok profitábilitására.

Az alapkezelő még a közműellátó vállalatok részvényeit hozza példaként, mivel ezek nagy többségében 8-10 százalékos osztalékhozamot biztosítanak évente, valamint az áraik nagyrészt lekövetik az infláció alakulását, ami a mostani időszakban biztonságot jelenthet. Azonban ügyelni kell arra, hogy az infláció emelkedésével összhangban a gazdaságpolitika esetleg árkontrollt is alkalmazhat a közműdíjak esetében, ami csökkentheti a vállalatok jövedelmezőségét.

Érdekességként hozza Dzierwa Brazília első és második legnagyobb fizetős autópálya üzemeltető társaságát, a Companhia de Concessoes Rodoviariast és az OHL Brasilt. A gazdasági növekedéssel összhangban ugyanis robbanásszerűen emelkedik a fogyasztók gépjármű-vásárlási hajlandósága, a két társaság által mért forgalomnövekedés az év első negyedévében 7 százalék felett volt, a növekedés pedig tartósnak ígérkezik.

A brazil piacra az elmúlt két hónapban nagy nyomás nehezedett az inflációs várakozások előnytelen alakulása miatt, ami az árfolyamok visszaeséséhez vezetett, ez azonban értékeléstől függően akár már jó beszállási célpontot is jelenthet.