Natália
1 °C
7 °C

Milliókat hagynak az angolok régi bankszámlákon

2008.09.10. 10:26
Nagy-Britannia két legnagyobb kereskedelmi bankja arra hívta fel ügyfeleinek figyelmét, hogy a megszűntetett bankszámlákon összesen több millió fontot felejtettek, amit természetesen visszafizetnek nekik, ha végre 15 év után felkeresnék valamelyik fiókot.

A Halifax 29,6 millió fontot (8884 millió forint), a HSBC pedig 24 milliót (7 203 millió forint) szolgáltatna vissza több tízezer ügyfélnek – írja a Pénzcentrum. Egy törvény értelmében az olyan pénzeket, melyekért gazdájuk több mint 15 éve nem jelentkezett, automatikusan egy központi alapba utalnák, és közösségi projektekbe fektetné az állam, igaz az ügyfelek bármikor jelentkezhetnének pénzükét, tehát tulajdoni joguk nem évülne el.

A Halifaxnál ezidáig 17,5 millió fontért (5 250 millió forint) már jelentkeztek a tulajdonosok, de például négyen, akiknek számláján egyenként több mint 100 ezer font (30 millió forint) található még nem jelentkeztek, és szintén sok olyan bankszámlát vezet a bank, ahol 50 ezer font (15 millió forint) feletti összeg van. Többéségében (70 százalék) azonban 50 font (15 ezer forint) alatti összegekről van szó.

Londonban található a legtöbb 15 éve alvó számla, melyek összértéke meghaladja az 5,6 millió (1680 millió forint) fontot. A bankok ezek felderítése érdekében még hirdetéseket is adtak fel több országos, és helyi sajtóban, amiben tájékoztatták az ügyfeleket, hogyan tudják visszaigényelni pénzüket.

A HBSC több mint 12 ezer levelet küldött ki ezen számlák tulajdonosainak, további ötezer emberről azonban nem tudják, hol élnek jelenleg. Náluk hét olyan számla található, amelyen 100 ezer font feletti összeg van, míg az átlagos számlaegyenleg 1400 font (420 ezer forint). Hasonló problémák elkerülése végett már most felveszik a kapcsolatot azokkal, akik több mint két éve nem nyúltak számlájukhoz, lakcím egyeztetés céljából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?