Ágnes
-5 °C
2 °C

Gyurcsány utólag nem okolhatja Keynest

2006.07.05. 12:47
A körülmények mérlegelésére biztatta Gyurcsány Ferencet a londoni City polgármestere. A brit gazdasági diplomata szerint a magyar miniszterelnök utólag nem okolhatja Keynest.

Budapest és Magyarország gazdaságának támogatására érkezett - saját bevallása szerint - fővárosunkba a londoni City polgármestere, David Brewer Lord Mayor. Kevesen tudják, hogy a brit főváros tisztségviselője nem elsősorban önkormányzati politikus, hanem inkább egyfajta gazdasági diplomata, aki a City üzleti érdekeit próbálja külföldön is képviselni. Munkaköréhez tartozik például, hogy évente legalább nyolcvan napot külföldön töltsön, és Londont mint pénzügyi központot reklámozza.

David Brewer most eleget tett kötelezettségének, és annak ellenére, hogy pár nappal, illetve héttel ezelőtt még Londonban találkozott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Kóka János gazdasági miniszterrel, az elmúlt két-három napon ismét meghallgatta ugyanezeket a magyar gazdasági és politikai vezetőket.

Vannak más angol gondolkodók is

Brewer szerdai sajtótájékoztatóján az Index kérdésére is válaszolt. Azt tudakoltuk tőle, mi a véleménye arról: Gyurcsány Ferenc nemrégiben a Közgázon, vagyis a Corvinus Egyetemen fejtette ki ökonómiai nézeteit, és eszerint a magyar kormányfő keynesiánus, azaz Keynest követő, keresletösztönző politikát folytatna. Az Index azt is megjegyezte: a hetvenes években éppen az angol Munkáspárt bukott bele a hasonló gazdaságpolitikába, és ezután következett be a konzervatív gazdasági fordulat.

David Brewer mint a legbefolyásosabb brit üzleti köröket képviselő tisztségviselő elmondta: büszkék Keynesre, de Angliában vannak más gondolatok, más vélemények is.

Utólag nem okolhatja Gyurcsány Keynest

A Lord Mayor szerint Gyurcsány Ferencnek mérlegelnie kell a körülményeket, alaposan kell vizsgálódnia. Brewer elmondta, hogy az adók emelése, az infláció felgyorsulása a kamatlábak emelkedéséhez vezethet. Brewer mindennek alapján nem tartotta kizártnak, hogy nem sikerül a magyar kormány által 2010 második felére tervezett euróövezeti csatlakozás.

A Lord Mayor azt is hozzátette: Gyurcsány Ferenc utólag "nem állhat fel, és nem okolhatja Keynest". Hozzátette a Lord Mayor azt is, hogy a pénzügyi piacok figyelik a magyar kormány intézkedéseit, és a megszorítások valóban drasztikusak, de ezt indokolja a magas deficit.

Olcsó ppp-projektek

Brewer beszélt az úgynevezett ppp-programokról is, vagyis a magán- és a közszféra közös beruházásairól is. Szerinte ezek a projektek a közhiedelemmel ellentétben nem drágábbak az állami beruházásoknál, felméréseik szerint 17 százalékkal olcsóbbak a tisztán közpénzekből finanszírozott fejlesztéseknél. A Lord Mayor szerint így olyan iskolák, kórházak és közlekedési, illetve infrastrukturális fejlesztések valósultak meg Angliában, amelyek nem készültek volna el, ha a kormány pénzére várnak.

Brewer hozzátette: több mint 50 milliárd angol fontnyi beruházás valósult meg az elmúlt években, évtizedekben, s összesen 700 ilyen projektet tartanak nyilván. Magyarország számára azt ajánlotta a brit politikus, hogy először ne valamilyen nagy beruházásba kezdjenek, hanem kisebb fejlesztéseket valósítsanak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!