Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A nagy országoké a jövő

2006.05.31. 09:44
Elfordultak-e a befektetők az elmúlt években favorizált feltörekvő piacoktól, köztük Magyarországtól? Az elmúlt hetek zuhanásai vajon trendfordulót jeleznek, vagy átmeneti esésről van szó? Az úgynevezett BRIC-országok, Brazília, Oroszország, India és Kína növekedésre vannak ítélve, ráadásul államháztartásaik helyzete is megnyugtatóvá vált az utóbbi években. Ez a magyar piacnak is segíthet.

Hatalmas eséseket produkáltak az utóbbi időszakban a világ tőzsdéi. Köztük is elsősorban az úgynevezett feltörekvő piacok szenvedték meg az alapvetően az amerikai, európai és japán kamatemelésekkel magyarázható elfordulást a részvénypiacoktól. A fejlemények lényege, hogy a nagy befektetési házak elkezdték átrendezni portfóliójukat: a még kisebb, de biztos, valamint a korábbihoz képest nagyobb hozamot biztosító kötvénypiacokra vitték pénzük egy részét. Az esésből kivették a részüket az utóbbi időkben a legnagyobb hozamot produkáló tőzsdék is. Az orosz, a kínai, a brazil és az indiai börzén a befektetők az év elejéhez képest májusig elért legalább 25 százalékos hozam felét-kétharmadát is elbukták - kevesebb mint két hét leforgása alatt. Az első napok után szûnni nem akaró lejtmenet láttán több elemző trendfordulót emlegetett, amelynek hatásait mi is megéreztük: a BUX a május eleji 25 ezer pont feletti csúcsról a múlt héten már a 20 600-as mélységig süllyedt.

Fordult a kocka?

Mi azt várjuk, hogy most lesz egy kis kijózanodás, de azok a vállalati, piaci és makrogazdasági folyamatok, amelyek eddig is felhajtották az árfolyamokat, változatlanok maradnak - emelte ki az Indexnek Rába Zoltán. A CA-IB garantált termékekért felelős igazgatója szerint azok az úgynevezett megatrendek, amelyek eddig is alakították a világgazdasági hangsúlyeltolódásokat, ezután is hatni fognak. Az olyan rövid távú kilengések, amilyennek a mostani is tekinthető, megfestik, de nem módosítják a trendet.

BRIC-hozamok 2006. január 1-jétől. (A csúcs környékén május 10-én, esés után május 22-én)
Brazília Oroszország India Kína
május 10. 24,80% 74,63% 32,35% 38,11%
május 22. 8,53% 28,51% 8,63% 24,65%
Forrás: CA-IB

Ennek fő mozgatója a feltörekvő országokon belül is külön kezelt, az országok angol kezdőbetûje után BRIC-csoportnak mondott államokban zajló harmadik ipari forradalom. Brazíliának, Oroszországnak, Indiának és Kínának a különböző (makrogazdasági, növekedési, természeti erőforrásbeli) tartalékok, gazdasági startégiák alapján a következő években, évtizedekben is komoly növekedési potenciát jósolnak az elemzők és a gazdaságkutatók.

Ez előbb-utóbb visszavonzza a tőkét az országokba, és ezzel párhuzamosan a feltörekvő régiókba. Azt nem lehet megmondani, hogy az önmagában igen kicsi, de még a közép-európai négyessé (cseh, lengyel, szlovák és magyar) bővítve is kis szeletet képviselő magyar piac ebből mennyit lesz képes profitálni, de az biztos, hogy a fejlett piacok tőzsdéivel szemben a korábban teljesen periférikusak minősülő börzék előtérbe kerülése pozitív hatású a magyar piacra is.

Új óriások

A BRIC-ek közös jegye, hogy nagy kiterjedésû, óriási lakosságú országok (a világ lakosságának 43 százaléka ebben a négy országban él), és gazdaságuk az elkövetkezendő 5-20 évre jóval magasabb növekedési potenciállal rendelkezik, mint bármelyik nyugati országé, igaz, jóval magasabb a kockázat is - hangsúlyozta az országok helyzetéről rövid áttekintést nyújtó Rába Zoltán.

Brazília az utóbbi években szinte minden külső államadósságát visszafizette. Ennek mértéke most csupán a GDP 1,5 százaléka (összehasonlításképp ez az adat Magyarországon 17,9%). Brazília ipari középhatalommá nőtte ki magát. Gyakorlatilag önellátó a legtöbb gép és berendezés tekintetében. Nyersanyagkincsei - ipari fémek, szén, acél, energiahordozók - révén pedig óriási jövedelemre tesz szert.

Oroszországban a legmarkánsabb hajtóerő a nyersanyagok és ipari fémek kitermelése. Ma Oroszország a világ első számú nyersanyagforrása: itt termelték ki 2005-ben a világ olajkínálatának 12, földgázfelhasználásának 23 százalékát. Oroszország pénzügyileg rendkívül stabil, az államadósság a GDP 10 százaléka lesz 2006 végén, a költségvetés évek óta többletet mutat.

A BRIC-országok fő gazdasági mutatói
Brazília Oroszország India Kína
GDP/fő 4361 5364 695 1684
Reál GDP-növekedés (%) 2,3 6,4 8 10
Költségvetési hiány (a GDP %-a) -3,1 7,5 7,8 -1,7
Kereskedelmi mérleg 5,6 15,7 -5 4,6
Folyó fizetési mérleg 1,8 11,3 -2,1 5,9
Államadósság (a GDP %-a) 51,6 14,4 82 32,6
Valutatartozás (milliárd dollár) 54 182 138 818,9

India 2005-ben 7-8 százalékos GDP-növekedést produkált, és a jelek szerint idővel az USA és Kína mögött a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat. Jellemző a tudásintenzív szolgáltató-iparágak Indiába települése, az alacsony költségeknek és a képzett munkaerőnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a kialakuló belföldi középosztály is érezhető keresletet támaszt, ami a fejlődés szerves motorja egyben. India esetében a kockázatokat a magas államadósság (a GDP 85 százaléka) és az ország belső etnikai, vallási és önkormányzati tarkasága jelenti.

Részben más pályán jár Kína, ahol továbbra is vezetnek a hagyományos, nagy munkaigényû feldolgozóiparágak. Ezek gyors ütemû fejlődése a növekedés egyik legfőbb motorja. Kína ma a világ mûhelye a kategóriában, de már láthatók a jelei a gazdasági paradigmaváltásnak: a munkaintenzív iparágak rovására a tudásintenzív iparágak erősödnek. Ezt jelzi a kiviteli dinamikában ezen iparágak sokkal erősebb növekedési üteme, így például a szórakoztatóelektronikai termékek és a gépjármû gyártás előretörése. A kínai középosztály felemelkedése révén a kivitel után belső piaca révén is tartós növekedésre számíthat. Az elmaradt lakossági fogyasztás teljes vertikumát képes a belső ipari bázis előállítani. Kína ma már a high-tech iparágak terén is versenyképes a fejlett ipari államokkal, és növekedési rátája várhatóan továbbra sem csökken jelentős mértékben.

Kisiklás után

Nem változtak az utóbbi hetekben, hónapokban sem a felsorolt, többségében kedvező makrogazdasági mutatók, sem pedig a gazdasági növekedés alapjául szolgáló reálgazdasági folyamatok - emelte ki Rába Zoltán. Az igazgató szerint így az esetleg kedvezőtlen, kamatemeléssel, szûkülő likviditással jellemezhető átmeneti környezetben is arra lehet számítani, hogy a következő 2-3 évben ezeken a részvénypiacokon jelentős lesz növekedés.