Árpád
-2 °C
4 °C

Már nem bringáznak annyit a kínaiak

2002.07.12. 12:18
Valaha a világ egyik legnagyobb kerékpárgyártója volt a Shenzhen China Bicycle, a középosztály előretörése azonban megroggyantotta.
Akár a tőzsdéről is kikerülhet a híres bringagyártó részvénye, mivel a cég bejelentette, hogy 2002 első félévében veszteséges volt. A társaság öt éve képtelen nyereséget felmutatni, tavalyi eredménye például mínusz 2 milliárd jüan, azaz 241 millió dollár volt. Ez a tőzsdén jegyzett kínai vállalatok valaha volt második legnagyobb vesztesége.

Nem sikk a bringa

A Shenzennek óriási adósságai vannak, a befektetők pedig félnek további pénzt pumpálni belé, mivel a piac sem a régi: a tömegközlekedés fejlődésével és a középosztály kialakulásával egyre kevesebben karikáznak.

Kitartó pedálozás

A cég bukásának egyik oka az, hogy vetélytársaival ellentétben nem nézet más tevékenység után, hanem oldschool módon ragaszkodik a bringákhoz. A Phoenix például hi-tech készülékeket gyárt és turizmussal is foglalkozik, a Shanghai Forever Bicycle nevéhez méltatlanul bowling felszerelések előállításába fogott.

Egyszer megúszta

A kínai törvények szerint 3 veszteséges év tőzsdei kivezetést ér. A gyár eddig azért kerülte el ezt, mert 1999-ben a deficit csak könyveléstechnikai okokból mutatkozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?