Móric
14 °C
17 °C

Már nem bringáznak annyit a kínaiak

2002.07.12. 12:18
Valaha a világ egyik legnagyobb kerékpárgyártója volt a Shenzhen China Bicycle, a középosztály előretörése azonban megroggyantotta.
Akár a tőzsdéről is kikerülhet a híres bringagyártó részvénye, mivel a cég bejelentette, hogy 2002 első félévében veszteséges volt. A társaság öt éve képtelen nyereséget felmutatni, tavalyi eredménye például mínusz 2 milliárd jüan, azaz 241 millió dollár volt. Ez a tőzsdén jegyzett kínai vállalatok valaha volt második legnagyobb vesztesége.

Nem sikk a bringa

A Shenzennek óriási adósságai vannak, a befektetők pedig félnek további pénzt pumpálni belé, mivel a piac sem a régi: a tömegközlekedés fejlődésével és a középosztály kialakulásával egyre kevesebben karikáznak.

Kitartó pedálozás

A cég bukásának egyik oka az, hogy vetélytársaival ellentétben nem nézet más tevékenység után, hanem oldschool módon ragaszkodik a bringákhoz. A Phoenix például hi-tech készülékeket gyárt és turizmussal is foglalkozik, a Shanghai Forever Bicycle nevéhez méltatlanul bowling felszerelések előállításába fogott.

Egyszer megúszta

A kínai törvények szerint 3 veszteséges év tőzsdei kivezetést ér. A gyár eddig azért kerülte el ezt, mert 1999-ben a deficit csak könyveléstechnikai okokból mutatkozott.