Gusztáv
3 °C
7 °C

Huszonkilenc állam pereli a Bristol-Myers gyógyszergyárat

2002.06.05. 13:51
Huszonkilenc amerikai állam nyújtott be kerestet a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyár ellen - közölte a BBC. A kereset szerint a cég törvénytelen eszközökkel akadályozta meg, hogy Taxol nevű rákellenes gyógyszerének olcsóbb, generikus változatai megjelenjenek a piacon.
A Taxol 1992-ben öt évre kapott szabadalmi védelmet, amit 1997-ben az illetékes hatóság további három évvel meghosszabbított. Az államok szerint a gyógyszergyár szabálytalanul szerzett szabadalmat, és a védettség lejártakor más cégekkel szövetkezett, hogy tovább késleltesse az olcsóbb szerek megjelenését.

Állami fejlesztés

A felperesek azt is kifogásolják, hogy a Taxol hatóanyagát, a Paclitaxelt eredetileg állami laboratóriumban fejlesztették ki. Az állam a fejlesztésekre több mint 32 millió dollárt költött. A Taxol miatt fogyasztóvédelmi szervezetek és a generikus szerek gyártói korábban már keresetet nyújtottak be.

A Glaxo megveszi a Bristol-Myerst?

A Bristol-Myers nyereségessége komolyan csökkent, miután több fontos terméke is elvesztette szabadalmi védettségét. Cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, nagy sikerű terméke, a Glucophage például januárban vesztette el védettségét. Néhány napja a New York Times arról számolt be, hogy a GlaxoSmithKline Plc és a Bristol-Myers Squibb a veszteségek csökkentése érdekében az esetleges egyesülésről tárgyal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!