Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huszonkilenc állam pereli a Bristol-Myers gyógyszergyárat

2002.06.05. 13:51
Huszonkilenc amerikai állam nyújtott be kerestet a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyár ellen - közölte a BBC. A kereset szerint a cég törvénytelen eszközökkel akadályozta meg, hogy Taxol nevű rákellenes gyógyszerének olcsóbb, generikus változatai megjelenjenek a piacon.
A Taxol 1992-ben öt évre kapott szabadalmi védelmet, amit 1997-ben az illetékes hatóság további három évvel meghosszabbított. Az államok szerint a gyógyszergyár szabálytalanul szerzett szabadalmat, és a védettség lejártakor más cégekkel szövetkezett, hogy tovább késleltesse az olcsóbb szerek megjelenését.

Állami fejlesztés

A felperesek azt is kifogásolják, hogy a Taxol hatóanyagát, a Paclitaxelt eredetileg állami laboratóriumban fejlesztették ki. Az állam a fejlesztésekre több mint 32 millió dollárt költött. A Taxol miatt fogyasztóvédelmi szervezetek és a generikus szerek gyártói korábban már keresetet nyújtottak be.

A Glaxo megveszi a Bristol-Myerst?

A Bristol-Myers nyereségessége komolyan csökkent, miután több fontos terméke is elvesztette szabadalmi védettségét. Cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, nagy sikerű terméke, a Glucophage például januárban vesztette el védettségét. Néhány napja a New York Times arról számolt be, hogy a GlaxoSmithKline Plc és a Bristol-Myers Squibb a veszteségek csökkentése érdekében az esetleges egyesülésről tárgyal.