Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A britek valószínűleg elhalasztják az eurócsatlakozást

2003.05.21. 12:59
A brit pénzügyminiszter országa eurócsatlakozáshoz eredetileg megszabott öt gazdasági alapfeltételhez kedd este egy hatodikat is csatolt. Elengedhetetlennek nevezte ugyanis az átfogó reformokat az euróövezetben. Ezzel londoni hírmagyarázók szerint évekkel kitolta Nagy-Britannia belépését a valutaunióba. A döntést hivatalosan június 9-én jelentik be.
Gordon Brown pénzügyminiszter a Brit Gyáriparos Szövetség éves díszvacsoráján tartott beszédében igyekezett hangsúlyozni saját maga és kormánya európártiságát és az eurótagság előnyeit - írja az MTI. Mindemellett azonban egyértelmű utalásokat tett arra, hogy politikai nyomásra nem fog a brit belépés mellett dönteni.

Közölte: ha a gazdasági feltételek megfelelőek, Nagy-Britanniának be kell lépnie az euróövezetbe, ellenkező esetben azonban nem szabad csatlakozni. Korábban a BBC már jelentette, hogy a brit kormány lemondott az euróról, ám akkor ezt a hírt cáfolták.

Brit mintára kellene az EU-nak módosítania

Brown szerint EU-nak számos reformot kellene végrehajtania. Ezek között említette a munkaerőpiac "brit mintára történő" rugalmasabbá tételét, a jelenleginél erőteljesebb versenypolitikát, valamint a stabilitási paktumot, amelyet szerinte az egyes euróövezeti országok sajátos mindenkori ciklikus makrohelyzetéhez igazítva kellene alkalmazni.

A The Daily Telegraph vezető konzervatív brit napilap szerdai kommentárja szerint Brown mindezzel gyakorlatilag több évre elhalasztotta a döntést arról, hogy Nagy-Britannia mikor legyen az euróövezet tagja.

A pénzügyminiszter alig másfél nappal azelőtt tartotta euróbeszédét, hogy a brit kormány belső kabinetje a csütörtöki ülésen várhatóan véglegesíti Brown három hét múlva esedékes alsóházi bejelentését a brit eurótagság ügyében hozott kormánydöntésről.

Nemlegesnek ígérkezik a június 9-i döntés

A pénzügyminiszter június 9-én jelenti be a parlamentben az öt fő gazdasági területen - pénzügypolitika, foglalkoztatás és növekedés, rugalmasság, beruházások, és a Cityre, mint pénzügyi központra gyakorolt hatás - elvégzett vizsgálat végeredményét. Ekkor hangzik el az a pénzügyminiszteri javaslat is, hogy ennek alapján a kabinet javasolja-e Nagy-Britannia belátható időn belüli valutauniós csatlakozását.

Várhatóan ekkor jelentik be az euróról megígért népszavazás kiírását a legkésőbb 2006-ig tartó jelenlegi parlamenti időszak vége előtt. A népszavazás, ha megtartják várhatóan az eurószkeptikusok álláspontját erősíti meg: április végén a britek kétharmada nem akarta a közös európai pénzre váltani a jó öreg fontot.

A brit sajtó azonban jó ideje gyakorlatilag tényként kezeli, hogy az elvégzett hatásvizsgálat eredménye negatív, vagyis Brown június 9-én azt fogja bejelenteni az alsóházban, hogy a brit és az euróövezeti gazdaság közötti alapvető különbségek nem teszik lehetővé az euró belátható időn belüli bevezetését Nagy-Britanniában.