Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Egyre gazdagabbak a brit milliárdosok

2006.04.23. 12:37
Egy év alatt több mint húsz százalékkal nőtt a nagy-britanniai felső kaszt összvagyona, amely már meghaladja a háromszázmilliárd fontot. Az ezer leggazdagabb brit közül ötvennégy milliárdos.

Soha nem látott magasságokba, 300 milliárd font fölé emelkedett az elmúlt egy évben a brit felső ezer vagyona, amely a jelenlegi munkáspárti kormány eddigi kilenc éve alatt több mint megháromszorozódott, áll a The Sunday Times vasárnap közzétett éves vagyonlistájában. A vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja ezt a listát - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva.

Az idei összesítés szerint a pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona 300,964 milliárd font, tavaly azonban még csupán 249,615 milliárd font volt. Az 50 milliárd fontos növekedés főleg a tőzsdei boomnak, a változatlanul meredeken emelkedő ingatlanáraknak, a vállalategyesülési megatranzakcióknak és az ezekből eredő milliós citybeli prémiumoknak köszönhető.

Gazdagítottak a munkások

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző cég, a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) nemrégiben közzétett becslése szerint 2005-2006 fordulójának prémiumszezonjában csak a londoni City bankárainak kiosztott teljesítményprémium elérte a 7,5 milliárd fontot (2700 milliárd forint), ami 16,2 százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakra becsült 6,4 milliárd fontnál. A CEBR szerint a City-alkalmazottak átlagos idei prémiuma 23 ezer font volt, de ezen belül hatalmasak az eltérések: háromezren egymillió font, vagy annál is nagyobb jutalmat vihettek haza. A mostani jutalomrekord fő oka az értékforgalmazói tevékenység több mint 10 százalékos, és a vállalati egyesülési és felvásárlási piac (M&A) több mint 20 százalékos bővülése, állt a londoni elemző ház összesítésében.

A vagyonlista szerint a felső ezer gazdagságának 20 százalékos növekedése egyike a legnagyobb éves növekedéseknek a hasonló listák közlésének kezdete - 1989 - óta. Kilenc éve, amikor az azóta is folyamatosan kormányzó Munkáspárt hatalomra került, a gazdagok leggazdagabbjainak összvagyona 98,99 milliárd font volt, vagyis a felső ezer - amelynek személyi összetétele természetesen folyamatosan változik - mostanáig több mint megháromszorozta vagyonát. A lap megjegyzi, hogy a Labour alatt a szupergazdagok sokkal gazdagabbak lettek százalékos összevetésben, mint a korábbi konzervatív kormányok bármelyike idején.

Acélvagyon

A brit "vagyonrobbanást" jól jelzi, hogy az idei listán rekord számú, 54 milliárdos szerepel, 14-gyel több, mint tavaly. A Rich Listre felkerült milliárdosok száma 1997-ben még csak 16 volt. A Nagy-Britanniában élő 54 milliárdos közül húszan külföldiek. A leggazdagabb az idei listán is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a The Sunday Times 14,881 milliárd fontra (5700 milliárd forint) becsüli. Mittal cége, a Mittal Steel erőteljesen terjeszkedik Európában, ezen belül is Kelet-Európában: tavaly 2,8 milliárd fontért felvásárolta a legnagyobb ukrán acélművet, a Krivoj Rog-i Krivorizssztalt, és meg nem erősített hírek szerint annak idején érdeklődött a Dunaferr magánkézbe adása iránt is.

A Mittal Steel idén januárban azzal döbbentette meg a Cityt, hogy csaknem 13 milliárd fontos átvételi ajánlatot tett a francia-luxembourgi Arcelor acélipari csoportra, és ez a harc egyelőre folyik. Lakshmi Mittal az idén másodszor utasította maga mögé a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub tulajdonosát, azzal együtt is, hogy Abramovics több mint 2,5 milliárd fonttal gazdagabb lett: vagyona az idei Rich List szerint 10,8 milliárd font (4100 milliárd forint) a tavaly becsült 7,5 milliárd font után.

Potter tarolt

E vagyonokhoz képest a brit uralkodó szinte szegénynek számít. II. Erzsébet királynő, aki éppen pénteken ünnepelte 80. születésnapját - főleg tőzsdei befektetéseinek jó hozama révén - gazdagabb lett ugyan 30 millió fonttal, de idei 300 millió fontos vagyona így is csak a 192. helyhez volt elégséges az ezres listán. A királynőt a leggazdagabb brit hölgyek között messze megelőzi Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat szerzője is. Az írónő vagyonát a The Sunday Times 520 millió fontra (200 milliárd forintra) becsüli a tavalyi 500 millió font után. A lap becslése szerint Rowling - aki a Potter-saga megszületése előtt heti 70 font állami segélyen élt egy szociális lakásban - csak a könyvek utáni jogdíjból 310 millió font tiszta bevételhez jutott.

A leggazdagabb zenészek közül Sir Paul McCartney 825 millió fonttal a 65., Lord Lloyd-Webber 700 millió fonttal a 87., Madonna a maga 248 millió fontjával a 251., Sir Mick Jagger és Sir Elton John egyaránt 205 millió fonttal holtversenyben a 290. az idei Rich Listen.