Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az idős hölgy és az euró

2002.06.07. 12:31
Egy felmérés szerint csupán a britek valamivel több mint ötöde támogatja az euró bevezetését. Nagy-Britanniában leginkább a nők, a 16-24 év közötti fiatalok, az 55 év felettiek és Kelet-Közép-Anglia lakói ellenzik a font lecserélését.
Az RSGB közvélemény-kutató által, 2000 ember megkérdezésével készített felmérés szerint csupán a britek 21 százaléka pártolja Nagy-Britannia eurózónához történő csatlakozását, míg a többség (57 százalék) ellenzi azt.

Csak a fiatalok és az idősek ellenzik

A közös európai valuta feltűnően népszerűtlen a 16 és 24 év közötti fiatalok, illetve az 55 év feletti korosztály körében. Mindkét korcsoportban a megkérdezettek 62 százaléka utasítja el a pénzcserét - írja a BBC honlapja.

A kutatás adatai rámutatnak arra, hogy a nők nagyobb arányban ragaszkodnak a nemzeti valuta megőrzéséhez, mint a férfiak (59, illetve 55 százalék). Más szemszögből nézve: a férfiak 27 százaléka támogatja az euró bevezetését, szemben a nők 16 százalékával.

A skótok szívesen spórolnának euróban is

A felmérés adatainak régiókra történő lebontásakor kiderül, hogy a font megtartásának hívei Kelet-Közép-Angliában (68 százalék) és Walesben (65 százalék) vannak a legtöbben.

Ezzel szemben a skótok körében a legmagasabb az euró támogatottságának mértéke (28 százalék). Skócia után pedig Londonban a legnagyobb az európártiak tábora (25 százalék).

A kutatás az FX Currency Services megbízásából készült. A cég ügyvezető igazgatója szerint a II. Erzsébet királynő trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat erősítette a nemzeti érzést az országban. Donald Mackenzie úgy látja: a felmérés rámutat arra, hogy a britek mennyire "lojálisak a nemzeti valutájukhoz".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!