Valér
4 °C
8 °C

Kelet-európaiak özönlötték el Nagy-Britanniát

2006.08.22. 15:27
Több mint 427 ezer munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába az EU nyolc új kelet-európai tagországából a 2004 májusi csatlakozás óta. Összesen 447 ezren folyamodtak munkavállalási engedélyért és 427 ezren kapták azt meg. Az adatok nem tartalmazzák az egyéni vállalkozókat, akik közül sokan az építőiparban tevékenykednek. Egyes becslések szerint a tényleges szám közel áll a 600 ezerhez.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az újonnan csatlakozott országokból érkezett munkavállalók hasznára vannak a brit gazdaságnak, mivel olyan hiányszakmákat töltenek be amelyeket nem lehet belföldi születésű munkavállalókkal betölteni" - mondta Tony McNulty belügyminiszter.

A munkavállalók messze legnagyobb csoportját a lengyelek alkotják, akik összesen 264 560-an érkeztek Nagy-Britanniába. A második legnagyobb csoport, a litvánoké 50 535 főt tesz ki, majd a szlovákok következnek 44 300-an, akiket sorrendben a csehek, az észtek, a magyarok, a lettek és a szlovének követnek. A regisztrált munkavállalók 82 százaléka 18 és 34 év közötti korú.

A 60 milliós Nagy-Britannia még nem döntött arról, korlátozza-e a román és bolgár munkavállalók bevándorlását a két ország jövő év januárjában esedékes uniós csatlakozását követően. A régi uniós tagországok többségével ellentétben Nagy-Britannia az újonnan csatlakozott kelet-európai országok polgárait az összes uniós tagországéval azonos elbánásban részesíti, elismerve ezzel jogukat a szabad munkavállalásra és szabad letelepedésre.

A kelet-európai országokból érkező polgároknak mindössze regisztráltatniuk kell magukat ahhoz, hogy munkát vállalhassanak. Ez az előfeltétel a velük egy időben csatlakozott két másik ország - Ciprus és Málta - polgáraira nem vonatkozik, mivel azok Commonwealth tagok.

A szabad bevándorlást ellenzők által gyakran emlegetett visszaélést a jóléti állam szolgáltatásaival nem támasztják alá a munkaügyi adatok. A nyilvántartás szerint a regisztrált kelet-európai munkavállalók közül mindössze 1777-en kértek jövedelemtámogatást, és 3519-en folyamodtak munkanélküli segélyért.