Gusztáv
3 °C
7 °C

Külföldön se tetszik az euró a briteknek

2002.06.24. 14:35
Az eurózóna országaiba mindeddig ellátogató briteknek csupán négy százaléka változtatta meg álláspontját, és szavazna az euró bevezetésére - derül ki az ICM közvélemény-kutató felméréséből.
Az ICM közvélemény-kutató felmérése szerint az eurózónabeli útjukról hazatérő briteknek csupán négy százaléka válaszolta azt, hogy korábbi véleményével szemben most már az euró bevezetésére fog szavazni.

(Az ICM 339 olyan brit polgárt kérdezett meg, akik egy februári - 3008 fővel felvett - euró-felméréskor azt válaszolták, hogy június előtt a 12 valutauniós ország egyikébe utaznak turista- vagy üzleti útra.)

Euróélmény - de csak kicsike

A Sunday Telegraph által ismertetett kutatásból kiderül, hogy az eurókészpénz használatával járó külföldi tartózkodás még kisebb hatást gyakorol a közös európai valuta országos népszerűségére, ugyanis a briteknek csak 40 százaléka tervezi, hogy a nyáron az eurózóna egyik országába utazik.

Az ICM szerint egy országos szinten elvégzett felmérés azt mutatná, hogy az "euróélmények" csupán két százalékponttal növelnék az európártiak arányát a februárban mért 32 százalékról 34 százalékra. Míg az euró bevezetését ellenző tábor a februári 54 százalékos szintről csak 52 százalékra csökkenne.

A kutatás eredményei így rácáfolnak Peter Hain, a szigetország Európa-ügyi miniszterének reményeire, aki tavaly úgy vélte: 2002-ben a font lecserélését ellenzők aránya jelentősen apadni fog, mivel az eurózóna tagállamaiba irányuló nyaralások és üzleti utak során a britek megismerkednek az euró bankjegyeivel és érméivel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!