Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A britek idén már nem szavaznak az euróról

2002.10.01. 13:29
A brit kormány nem kockáztat: a lakosságot az idén még bizonyosan nem állítják választás elé az euróhoz való csatlakozás ügyében.
- Egyelőre várunk - mondta a BBC-nek Tony Blair a Brit Munkáspárt ez évi konferenciáján, az észak-angliai Blackpoolban. A miniszterelnök szavai szerint kormányának politikája egyértelmű: amennyiben a csatlakozás gazdasági hatásának vizsgálata pozitív eredményt hoz, a kormány támogatni fogja a brit euró gondolatát. Az átfogó "tesztelés" során vizsgálják az új pénz bevezetésének a brit munkaerőpiacra és a befektetésekre gyakorolt hatását is.

Jobb elhalasztani

A Blair-kormány elvben köztudottan híve az euró-csatlakozásnak, de mostani ütemezése szerint 2003 júniusában mérlegeli legközelebb, hogy aktuális-e a népszavazás.

A referendum levétele a közeljövő napirendjéről nyilvánvalóan pragmatikus lépés, hiszen az euró brit megítélése nem kecsegtet egyértelmű sikerrel. Az elmúlt héten közölt ICM-felmérés adatai azt mutatják, hogy még a Munkáspárt híveinek is csupán 25 százaléka támogatja az euróhoz történő mielőbbi csatlakozást. Ugyanakkor 55 százalék úgy véli, az országnak a következő parlamenti választások előtt nem kellene változtatnia. A megkérdezetteknek alig 18 százaléka gondolja úgy, hogy Nagy-Britanniának soha nem kellene csatlakoznia az eurózónához.

A font hívei egyre inkább EU-ellenesek is

Peter Hain Európa-ügyi miniszter a Munkáspárt konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a Konzervatív Párt politikája nem egyszerűen az euró, hanem Európa ellen irányul. A "toryk" szerint Európa részének lenni annyi, mint eladni a születéssel nyert brit jogokat.

A Munkáspárt ezzel szemben úgy tartja: Európa nem egy szuperállam, vagy kormányok, katonai erők, bankok, a nagy "businness" összeesküvése. Az Európai Unió Európa népeinek mindenkori legszorosabb szövetsége és egyenként is erősebbé teszi a tagállamokat, mintha azok egyedül volnának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!