Viola
-5 °C
-2 °C

Füllentett a brit kormány

2002.11.22. 14:51
Az európai honatyák azzal vádolják a brit kormányt, hogy hamis nyilatkozatot tett a száj- és körömfájás-járvány miatt elpusztított állatok számáról.
A vizsgálatot végző európai parlamenti bizottság jelentése szerint sértette az EU törvényeit az a mód, ahogyan az Egyesült Királyságban a száj- és körömfájás-járvány ügyét kezelték. A legsúlyosabb kifogás azért érte a briteket, mert késlekedtek az állatok szabad mozgásának megakadályozására vonatkozó rendelet kiadásával, s emiatt jelentősen nőtt a fertőzött állatok száma.

A jelentés kiemelten hangsúlyozza, hogy Nagy Britannia állítása szerint a járvány terjedésének megakadályozása érdekében 6,5 millió állatot kényszerültek elpusztítani, ám később kiderült, hogy a kényszervágás áldozatainak valós száma megközelítette a 10 milliót.

"Minden sora szégyen"

"A jelentésnek szinte minden sora szégyen a brit kormányra nézve. Nem meglepő, hogy a kormány minden lehetőt megtett annak érdekében, hogy a valós adatok ne jussanak a lakosság tudomására.", nyilatkozta Robert Sturdy konzervatív európai parlamenti képviselő.

A dokumentum megkérdőjelezi, hogy a brit járványügy egyáltalán hozzájárult-e bármivel is a fertőzés terjedésének meggátolásához, s azt javasolja, hogy részesítsék kártérítésben azokat a szállodákat és más vállalatokat, amelyeknek a fertőzés miatti intézkedések kárt okoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!