Piroska
3 °C
3 °C

Akár 4 százalékos áremelkedést is hozhat a briteknek az euró

2002.05.31. 09:34
Átlagosan 3,8 százalékkal emelkedhetnek az árak a brit kiskereskedelemben az euró esetleges bevezetése után, ha a szigetországban az eurózónabeli példához hasonlóan a kereskedők az árak emelésére használják fel a pénzcserét - derül ki a londoni Evening Standard felméréséből.
A brit lap az európai fogyasztóvédő szervezetek szövetségének az eurózónában tapasztalt áremelésekről készült kutatását adaptálta arra a helyzetre, ha Nagy-Britannia bevezeti az eurót.

Az újság számításai szerint, ha a brit kiskereskedők az eurózónabeli társaikhoz hasonlóan járnak el az euró feltétezett bevezetésekor, akkor például a szeletelt fehér kenyér ára a jelenlegi 58 penny helyett 65 pennynek megfelelő euróba kerülne. Továbbá egy órás parkolásért Londonban 8 font helyett 9,30 fonttal egyenértékű eurót kellene fizetni.

Egyik a másik után

Az európai fogyasztóvédő szervezetek szövetségének kutatása szerint ugyanis a valutaunió mind a 12 tagállamában emelkedtek valamilyen mértékben az alapvető árucikkek és szolgáltatások árai a közös európai valuta év elejei bevezetése óta.

A tagállamok közül tízben a drágulás mértéke drasztikus volt. A szervezet szóvivője szerint a pékségek, kávézók, bárok és a fodrászszalonok árai különösen magasra emelkedtek. "Ha az egyik üzlet árat emelt, akkor a többiek követték a példát" - számolt be a szóvivő a kutatásról.

Pékek, parkolók, figarók

A felmérés szerint a pékségek átlagosan 11,75 százalékkal emelték áraikat az eurózónában. Öt országban a parkolásért átlagosan 16,2 százalékkal kell többet fizetni az euró bevezetése óta. Ugyancsak öt országban a fodrászok átlagosan 5,42 százalékkal kérnek többet.

Összességében több mint 10 ezer termék drágult meg a valutaunióban az év eleje óta. Közülük sok árucikk azonban csak 1-2 százalékkal kerül többe, ami az egykori nemzeti valutában megadott árak legközelebbi euróértékre való felkerekítésének "köszönhető".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!