Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akár 4 százalékos áremelkedést is hozhat a briteknek az euró

2002.05.31. 09:34
Átlagosan 3,8 százalékkal emelkedhetnek az árak a brit kiskereskedelemben az euró esetleges bevezetése után, ha a szigetországban az eurózónabeli példához hasonlóan a kereskedők az árak emelésére használják fel a pénzcserét - derül ki a londoni Evening Standard felméréséből.
A brit lap az európai fogyasztóvédő szervezetek szövetségének az eurózónában tapasztalt áremelésekről készült kutatását adaptálta arra a helyzetre, ha Nagy-Britannia bevezeti az eurót.

Az újság számításai szerint, ha a brit kiskereskedők az eurózónabeli társaikhoz hasonlóan járnak el az euró feltétezett bevezetésekor, akkor például a szeletelt fehér kenyér ára a jelenlegi 58 penny helyett 65 pennynek megfelelő euróba kerülne. Továbbá egy órás parkolásért Londonban 8 font helyett 9,30 fonttal egyenértékű eurót kellene fizetni.

Egyik a másik után

Az európai fogyasztóvédő szervezetek szövetségének kutatása szerint ugyanis a valutaunió mind a 12 tagállamában emelkedtek valamilyen mértékben az alapvető árucikkek és szolgáltatások árai a közös európai valuta év elejei bevezetése óta.

A tagállamok közül tízben a drágulás mértéke drasztikus volt. A szervezet szóvivője szerint a pékségek, kávézók, bárok és a fodrászszalonok árai különösen magasra emelkedtek. "Ha az egyik üzlet árat emelt, akkor a többiek követték a példát" - számolt be a szóvivő a kutatásról.

Pékek, parkolók, figarók

A felmérés szerint a pékségek átlagosan 11,75 százalékkal emelték áraikat az eurózónában. Öt országban a parkolásért átlagosan 16,2 százalékkal kell többet fizetni az euró bevezetése óta. Ugyancsak öt országban a fodrászok átlagosan 5,42 százalékkal kérnek többet.

Összességében több mint 10 ezer termék drágult meg a valutaunióban az év eleje óta. Közülük sok árucikk azonban csak 1-2 százalékkal kerül többe, ami az egykori nemzeti valutában megadott árak legközelebbi euróértékre való felkerekítésének "köszönhető".