Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Sokba kerül az euró nagy-britanniai bevezetése

2002.06.19. 12:16
A brit bankárszövetség számítása szerint ha a britek elutasítják az euró bevezetését a közeljövőben tartandó népszavazáson, akkor a pénzintézeteket a feleslegessé váló felkészülés miatt több millió font veszteség éri. Amennyiben a polgárok a csatlakozás mellett döntenek, az átállásra a brit bankoknak 1 milliárd fontot kell költeniük.
A brit bankoknak már az euró bevezetéséről döntő népszavazás előtt meg kell kezdeniük az új valuta megjelenésére való felkészülést, ha időben teljesíteni akarják a pénzügyminisztérium által az új pénz fogadására előírt menetrendet. A brit bankárszövetségnek a valutacseréről készült tervezete szerint a londoni kormánynak az euróról döntő esetleges sikeres népszavazástól számítva két és fél évet kell várnia a közös európai valuta készpénzeinek bevezetésére, még akkor is, ha a bankok jó előre megkezdik a felkészülést. Ez azt jelenti, ha jövőre rendezik meg a referendumot, akkor az euróbankjegyek és érmék 2006-ig még nem kerülnek forgalomba Nagy-Britanniában - írja a Financial Times.

A bankárszövetség becslése szerint a font euróra történő cserélése - amennyiben ezt megszavazzák a polgárok - 1 milliárd fontjába, vagyis 1,5 milliárd dollárjába kerül a brit bankoknak. Azonban a bankokat az euróbevezetés körüli bizonytalanságból eredő költségek is nyugtalanítják. A kiöregedő technikai eszközök cserélésénél az eurókompatibilis technológia beszerzése ugyanis több kiadással járna, azonban az újonnan megvásárolt fontalapú hardver és szoftver könnyen feleslegessé válhat, ha a közeljövőben sor kerül az euró bevezetésére.

Január helyett februárban legyen az euró-premier

A pénzügyminisztérium által javasolt hat hónap helyett a bankárszövetség két hónapot is elegendőnek tart az eurókészpénzek bevezetésére. A bankárok szerint ez a rövidebb időszak az eurózóna jelenlegi tagállamaiban is elegendőnek bizonyult a megszűnő nemzeti valuták és az euró együttes használatára. A bankszakma képviselői úgy látják: az euróra történő átállásnak februárban kellene megtörténnie, amikor az emberek jellemzően kevés készpénzt tartanak maguknál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!