Huba
19 °C
33 °C

Megrendszabályozzák a brit áruházláncokat

2008.04.30. 12:03
A brit versenyhatóságok intézkedési tervet dolgoztak ki, hogyan lehetne letörni a brit szupermarketláncok túlzott befolyását. Az új szabályok szerint sokkal nehezebb lesz egy láncnak uralnia egy adott környéket. Kineveznek egy új ombudsmant is, akinek feladata a láncok és a beszállítók közötti vita rendezése lesz.

A brit áruházláncokat érintõ új szabályozás bevezetésérõl egy, a teljes szektort érintõ két éves vizsgálat után döntöttek. A vizsgálat eredménye szerint vannak olyan körzetek, ahol maximálisan megvalósul a verseny, nagy a választék a polcokon. De vannak olyan helyek is, ahol nagyon kicsi a verseny, és a helyi kisboltok látják ennek kárát – írja a BBC Online.

A jövõben az Office of Fair Trading, a fair kereskedést felügyelõ hatósággal kell konzultálni, mielõtt nagyobb áruházat nyitnának vagy a meglévõt bõvítenék. Az engedélyhez meg kell felelni az úgynevezett "verseny tesztnek". A hatóságok szerint átmennek a teszten azok a láncok, melyeknek nincs a környéken boltja, vagy ahol a fogyasztók legalább négy áruház közül választhatnak.

Nem egyedi eset, hogy a láncok felvásárolják az áruházuk környékén lévõ üres telkeket és nem engedik oda építkezni a konkurencát. Az új szabályok szerint nem kényszerítik arra a cégeket, hogy adják el a tulajdonukban lévõ telkeket, de ezentúl nem köthetik ki, hogy az eladott telken mi épüljön.

A beszállítókat is jobban fogják védeni a nagy láncoktól. Új ombudsmant neveznek ki, akinek feladata az lesz, hogy felügyelje a beruházókkal szembeni viselkedés szigorúbb szabályait. A hivatal minden panaszt kivizsgál, amit az áruházak ellen nyújtottak be. A tervek szerint komoly büntetéseket is kiszabhatna az ombudsman, ha az áruházlánc nem mûködik együtt vele. A panaszokat bizalmasan kezelik, így próbálják rávenni a beszállítókat, hogy nyugodtan mondják el problémáikat.

Az egyik legnagyobb lánc, az Asda vezetõje azonban fenntartásait fogalmazta meg a tervekkel kapcsolatban. Andy Bond szerint az új szabályok és az ombudsman több száz millió fontos kárt okozhatnak az ágazatnak. Ezen kívül magasabb árakat jelent a fogyasztóknak, ami rosszul érintheti a már így is nehéz helyzetben lévõ családokat.