Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Megrendszabályozzák a brit áruházláncokat

2008.04.30. 12:03
A brit versenyhatóságok intézkedési tervet dolgoztak ki, hogyan lehetne letörni a brit szupermarketláncok túlzott befolyását. Az új szabályok szerint sokkal nehezebb lesz egy láncnak uralnia egy adott környéket. Kineveznek egy új ombudsmant is, akinek feladata a láncok és a beszállítók közötti vita rendezése lesz.

A brit áruházláncokat érintõ új szabályozás bevezetésérõl egy, a teljes szektort érintõ két éves vizsgálat után döntöttek. A vizsgálat eredménye szerint vannak olyan körzetek, ahol maximálisan megvalósul a verseny, nagy a választék a polcokon. De vannak olyan helyek is, ahol nagyon kicsi a verseny, és a helyi kisboltok látják ennek kárát – írja a BBC Online.

A jövõben az Office of Fair Trading, a fair kereskedést felügyelõ hatósággal kell konzultálni, mielõtt nagyobb áruházat nyitnának vagy a meglévõt bõvítenék. Az engedélyhez meg kell felelni az úgynevezett "verseny tesztnek". A hatóságok szerint átmennek a teszten azok a láncok, melyeknek nincs a környéken boltja, vagy ahol a fogyasztók legalább négy áruház közül választhatnak.

Nem egyedi eset, hogy a láncok felvásárolják az áruházuk környékén lévõ üres telkeket és nem engedik oda építkezni a konkurencát. Az új szabályok szerint nem kényszerítik arra a cégeket, hogy adják el a tulajdonukban lévõ telkeket, de ezentúl nem köthetik ki, hogy az eladott telken mi épüljön.

A beszállítókat is jobban fogják védeni a nagy láncoktól. Új ombudsmant neveznek ki, akinek feladata az lesz, hogy felügyelje a beruházókkal szembeni viselkedés szigorúbb szabályait. A hivatal minden panaszt kivizsgál, amit az áruházak ellen nyújtottak be. A tervek szerint komoly büntetéseket is kiszabhatna az ombudsman, ha az áruházlánc nem mûködik együtt vele. A panaszokat bizalmasan kezelik, így próbálják rávenni a beszállítókat, hogy nyugodtan mondják el problémáikat.

Az egyik legnagyobb lánc, az Asda vezetõje azonban fenntartásait fogalmazta meg a tervekkel kapcsolatban. Andy Bond szerint az új szabályok és az ombudsman több száz millió fontos kárt okozhatnak az ágazatnak. Ezen kívül magasabb árakat jelent a fogyasztóknak, ami rosszul érintheti a már így is nehéz helyzetben lévõ családokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?