Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A takarítónőn csúszott el a világfi

2002.06.21. 09:30
Egy sztori, amely hátborzongató bepillantást nyújt a befektetési alapok sajátos univerzumába: egy sztárbrókert kirúgtak egy fedezeti alaptól, mert állítólag rápattant a barbadosi takarítónőre, mire a Deutsche Bank és a JP Morgan bankház vissza akarta venni az alapba tett tízmillióit. Csakhogy a patinás bankháznál egyszerűen elvesztették azt a levelet, amelyben az alap képviselője állítólag kötelezettséget vállalt, hogy ha előbb kiszállnának, az egész berakott pénzt visszakapják.
Tanácsok leendő milliárdosoknak

Vidám pillanatokat csempészett David Morrison, a bróker és Dermot Desmond ír milliárdos a fedezeti alapok egyébként kevésbé szaftos világába.

Desmond az unalmas tőkeemelésekbe belefáradt gazdasági újságírók kedvence, az ír üzletember ugyanis mindenbe belefektet, ami gyorsan mozog, hangos vagy izzad, így versenylovakba, repülőtérbe és a Manchester United focicsapatába. De belefér a képbe több luxusszálloda és befektetési alap is. A nagytőkés tavaly nyáron szerződtette le a sztárbrókert, aki arról volt ismert, hogy a kamrájában raklapszámra áll a lejárt szavatosságú Ferrari.

Mennyit fut százon egy menő bróker?

Morrison volt a szakma El Hadji Dioufja , a Tiger nevű nagymenő fedezeti alap korábbi menedzsere, ifjú korában pedig a világ egyik legismertebb gazdasági előrejelzés-készítője a későbbi BBC-elnök Gavyn Davies-szel együtt.

Bármely elemzésénél ismertebbé tette azonban, amikor egy McLaren F1 Le Mans tipusú országúti luxusversenykocsival vett részt a Gumball 3000 elnevezésű rallyn, melynek főként milliárdos celebrity résztvevői 6 nap alatt tették meg a London - Szentpétervár távot oda-vissza - írja a The Guardian címú brit lap. A carpassion.com szerint az autó 6 ezer köbcentis, 3 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 362 kilométer per óra és két és fél millió márkába kerül.

Röptében a szobaaszonyt?

Alig öt hónapja dolgozott Morrison Desmondnak, amikor mintegy céges nyaralásként karácsonyra az ír tőkés barbadosi Sandy Lane nevű luxushoteljébe utazott barátnőjével. A szálloda egyik helyi takarítónője itt megvádolta azzal, hogy a bróker megkörnyékezte. Bár Morrison mindent tagadott, Desmond kirúgta.

A nagy képzelőerővel Macro Fundnak nevezett alapban ekkor 175 millió dollár volt, ebből a JP Morgan adott össze 40 milliót (ráadásul a saját pénzéből), míg 30-at a Deutsche Bank. (Ez utóbbi summát Leonard Stern, a New York-i ingatlanmogul küldte el fialtatni.) A két bankház a nagytermészetű rallypilóta kirúgása után kivette volna pénzét, mivel állításuk szerint a híres bróker személye miatt voltak hajlandók kockáztatni.

Négymillió dezső a szemétkukában

Desmond azonban az idő előtti kilépés miatt 10 százalékot leemelt a befektetésekből, ami a fedezeti alapok gyakorlatában szokásos lépés. A két bankház aerre azt állította, hogy olyan levél van a birtokukban, ami mentesíti őket a komissió kifizetése alól. A pedáns Deutsche Bank prezentálta is a levelet, a J.P. Morgan azonban most kénytelen volt beismerni, hogy egyszerűen elvesztették azt, így a küszöbön álló perben a korábbi szerződéstervezetek levélben elküldött változataira alapoznak majd. Ezek között az előzetes vázlatok között azonban a dokumentumok ismerői szerint olyan passzusok is szerepelnek mint hogy a J.P. Morgan stábja londoni útjai alatt használhatja Morrison Ferrarijait, ami csodás ismeretekkel gazdagítja a brókerhumor amatőr rajongóit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!