Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A takarítónőn csúszott el a világfi

2002.06.21. 09:30
Egy sztori, amely hátborzongató bepillantást nyújt a befektetési alapok sajátos univerzumába: egy sztárbrókert kirúgtak egy fedezeti alaptól, mert állítólag rápattant a barbadosi takarítónőre, mire a Deutsche Bank és a JP Morgan bankház vissza akarta venni az alapba tett tízmillióit. Csakhogy a patinás bankháznál egyszerűen elvesztették azt a levelet, amelyben az alap képviselője állítólag kötelezettséget vállalt, hogy ha előbb kiszállnának, az egész berakott pénzt visszakapják.
Tanácsok leendő milliárdosoknak

Vidám pillanatokat csempészett David Morrison, a bróker és Dermot Desmond ír milliárdos a fedezeti alapok egyébként kevésbé szaftos világába.

Desmond az unalmas tőkeemelésekbe belefáradt gazdasági újságírók kedvence, az ír üzletember ugyanis mindenbe belefektet, ami gyorsan mozog, hangos vagy izzad, így versenylovakba, repülőtérbe és a Manchester United focicsapatába. De belefér a képbe több luxusszálloda és befektetési alap is. A nagytőkés tavaly nyáron szerződtette le a sztárbrókert, aki arról volt ismert, hogy a kamrájában raklapszámra áll a lejárt szavatosságú Ferrari.

Mennyit fut százon egy menő bróker?

Morrison volt a szakma El Hadji Dioufja , a Tiger nevű nagymenő fedezeti alap korábbi menedzsere, ifjú korában pedig a világ egyik legismertebb gazdasági előrejelzés-készítője a későbbi BBC-elnök Gavyn Davies-szel együtt.

Bármely elemzésénél ismertebbé tette azonban, amikor egy McLaren F1 Le Mans tipusú országúti luxusversenykocsival vett részt a Gumball 3000 elnevezésű rallyn, melynek főként milliárdos celebrity résztvevői 6 nap alatt tették meg a London - Szentpétervár távot oda-vissza - írja a The Guardian címú brit lap. A carpassion.com szerint az autó 6 ezer köbcentis, 3 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 362 kilométer per óra és két és fél millió márkába kerül.

Röptében a szobaaszonyt?

Alig öt hónapja dolgozott Morrison Desmondnak, amikor mintegy céges nyaralásként karácsonyra az ír tőkés barbadosi Sandy Lane nevű luxushoteljébe utazott barátnőjével. A szálloda egyik helyi takarítónője itt megvádolta azzal, hogy a bróker megkörnyékezte. Bár Morrison mindent tagadott, Desmond kirúgta.

A nagy képzelőerővel Macro Fundnak nevezett alapban ekkor 175 millió dollár volt, ebből a JP Morgan adott össze 40 milliót (ráadásul a saját pénzéből), míg 30-at a Deutsche Bank. (Ez utóbbi summát Leonard Stern, a New York-i ingatlanmogul küldte el fialtatni.) A két bankház a nagytermészetű rallypilóta kirúgása után kivette volna pénzét, mivel állításuk szerint a híres bróker személye miatt voltak hajlandók kockáztatni.

Négymillió dezső a szemétkukában

Desmond azonban az idő előtti kilépés miatt 10 százalékot leemelt a befektetésekből, ami a fedezeti alapok gyakorlatában szokásos lépés. A két bankház aerre azt állította, hogy olyan levél van a birtokukban, ami mentesíti őket a komissió kifizetése alól. A pedáns Deutsche Bank prezentálta is a levelet, a J.P. Morgan azonban most kénytelen volt beismerni, hogy egyszerűen elvesztették azt, így a küszöbön álló perben a korábbi szerződéstervezetek levélben elküldött változataira alapoznak majd. Ezek között az előzetes vázlatok között azonban a dokumentumok ismerői szerint olyan passzusok is szerepelnek mint hogy a J.P. Morgan stábja londoni útjai alatt használhatja Morrison Ferrarijait, ami csodás ismeretekkel gazdagítja a brókerhumor amatőr rajongóit.