Piroska
-2 °C
5 °C

Brókerbotrány a Wall Streeten

2003.11.20. 11:08
Legalább négy jól ismert brókercég, illetve befektetési bank összesen 48 kereskedőjét tartóztatta le az FBI a Wall Streeten. A vád szerint többmillió dollárral károsították meg ügyfeleiket a brókerek.
Senki se mozduljon! - ezzel rontottak be fegyverrel a kezükben golyóálló mellényt viselő FBI-ügynökök a Wall Street több vezető devizakereskedő cégének a manhattani Two World Center épületében lévő irodáiba.

Csalás és pénzmosás

A hatóságok legalább négy jól ismert brókercég, illetve befektetési bank összesen 48 kereskedőjét tartóztatták le, az akcióban részt vevő egyik szövetségi ügynök elmondása szerint azzal a váddal, hogy deviza- és értékpapírcsalást követtek el, valamint pénzmosásban vettek részt.

A Reuters szerint a gyanúsítottak állítólag barátaiknak, ismerőseiknek a piacitól eltérő árakon kereskedtek, az így keletkező veszteséget pedig munkaadóik saját számlás tranzakciói között tüntették fel.

Kisbefektetőket is megkárosítottak

Az érintett Wall Street-i cégek között van a világ legnagyobb bankközi devizabrókere, a Madison Deane & Associates, amelynek hét alkalmazottját tartóztatták le - köztük három alelnököt - és a londoni székhelyű ICAP is, amelynek három brókerét vitték el a hatóságok. A Madison brókereit az FBI azzal is gyanúsítja, hogy kisbefektetők egyéni nyugdíj-megtakarítási számláiról az utóbbi egy évben jogtalanul emeltek le mintegy négymillió dollárt.

Az ICAP úgy nyilatkozott, hogy letartóztatott alkalmazottainak nem állt módjukban a cég nevében üzleteket kötni, már csak azért sem, mert az ICAP nem nyit saját pozíciókat, csupán összehozza a devizatranzakciók eladói és vételi oldalát.

A rendőri akció, amelyet hosszú nyomozás előzött meg, újabb árnyékot vet a Wall Street-i cégek jó hírére, amelyet már alaposan megtépáztak a félrevezető elemzői ajánlások, az Enron, a WorldCom, majd legújabban az alapkezelők botrányai. Eddig a nem kevesebb mint napi 1200 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító devizapiac főszereplőit elkerülték a látványos lebukások, de az is igaz, hogy ez a piac a részvények és kötvények adásvételétől eltérően gyakorlatilag egyáltalán nem szabályozott, így kevésbé átlátható.