Jolán
2 °C
4 °C

Az exportőröket segítené Brüsszel

2006.09.19. 07:54
Az EU kereskedelempolitikai stratégiájának gyökeres felülvizsgálatára készül az Európai Bizottság. A tíz évvel ezelőtt elfogadott stratégia mára alkalmatlanná vált arra, hogy általa jelentős, új, nagyobb forgalmi potenciált tartogató piacokat lehessen megnyitni.

Az EU kereskedelempolitikai stratégiájának gyökeres felülvizsgálatára készül az Európai Bizottság. Az erről szóló terv - amelyet várhatóan október 4-én hoznak nyilvánosságra - a tagországok exportőrei számára kíván új értékesítési lehetőségeket feltárni. Az új stratégiát tartalmazó dokumentumot az EU kereskedelmi kérdésekben illetékes biztosa, Peter Mandelson állította össze. A brit politikus leszögezi: a tíz évvel ezelőtt elfogadott stratégia mára alkalmatlanná vált arra, hogy általa jelentős, új, nagyobb forgalmi potenciált tartogató piacokat lehessen megnyitni. Az anyag előzetes változatát az AFP hírügynökség munkatársa látta, szerinte az előterjesztés az EU-ba irányuló tőkebefektetések számára is igyekszik kedvező feltételeket teremteni.

A stratégiaváltás döntő célja mindazonáltal az, hogy versenyképesebbé váljanak a tagállamok cégei a távoli térségekben. Brüsszel evégett az eddigieknél határozottabban kíván fellépni azon országok ellen, ahol az EU-beli cégek beviteli korlátozásokkal, esetleg hátrányos megkülönböztetéssel kénytelenek szembenézni. Különös szigort kíván alkalmazni a bizottság azokkal a kereskedelmi partnerországokkal szemben, ahol nem szavatolják az európai cégek szellemi vagy ipari tulajdonjogainak védelmét. További kiemelt célként kezeli a bizottság a közbeszerzések piacának feltárását.

Az új kereskedelmi stratégiát tartalmazó tervezet szerint Brüsszel két instrumentummal határozottan élni kíván: az egyik a dömpingellenes kiegyenlítő vámok rendszere, a másik a megkötendő szabad kereskedelmi egyezmények eszköztára. A bizottság mandátumot szeretne például kapni a tagországoktól szabad kereskedelmi egyezmények megkötéséhez, amelyekben elsődlegesen a még meglévő, nem tarifális korlátozásokat kellene leépíteni, mivel a vámokat az eddigi világkereskedelmi körtárgyalások és sokoldalú egyezmények kereteiben sikerült jelentős mértékben csökkentetni. Kiemelt - potenciális szabad kereskedelmi - partnereket lát az EU Dél-Koreában, az ASEAN-országokban s Latin-Amerika egyes térségeiben.

Az USA nyomában
Az új stratégia megfogalmazásával Brüsszel lényegében követi Washingtont, amely a "dohai forduló" néven ismert, mostani körtárgyalás-sorozat júliusi bukására a kétoldalú megállapodások rendszerének előtérbe állításával igyekszik válaszolni. Óvatosságból a bizottság mindazonáltal kijelentette, hogy igyekszik ragaszkodni a sokoldalú tárgyalások rendszeréhez, amelyeket a Világkereskedelmi Szervezet keretében szándékozik újjáéleszteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?