Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Brüsszel feloldhatja a 3 százalékos határt

2008.10.28. 13:26
Az eurótagok ellen nem indulna, az uniós országok ellen hosszabb határidőkkel folyna eljárás, ha a válság miatt átlépik a költségvetési hiányra szabott 3 százalékos határt. A deficit növekedése több vezető államban is fenyeget.

A pénzügyi válság idején az euróövezethez tartozó országok ismét erõsebben eladósodhatnak - írta kedden brüsszeli európai bizottsági forrásokra hivatkozva a Handelsblatt. A tekintélyes német üzleti és egyben politikai napilap az említett forrásokat idézve arról tudósított, hogy Joaquín Almunia pénzügyi biztos hajlandó lemondani a büntetõeljárás beindításáról, ha az eurótérséghez tartozó államok az államháztartási deficit tekintetében csak csekély mértékben és átmenetileg lépik túl a hazai össztermék (GDP) megengedett 3 százalékát.

A biztos ezáltal azt a megnövekedett játékteret használja ki, amelyet a 2005-ben megreformált uniós stabilitási paktum tett lehetõvé - írta a lap.

Az eddigi szigorú szabályok nagyvonalúbb érvényesülésével számolhatnak azok a tagországok is, amelyek a 3 százalékos küszöböt jelentõsen túllépik. Ebben az esetben ugyan a pénzügyi biztosnak be kell indítania a büntetõeljárást, Almunia azonban azt akarja, hogy az érintett államok az eddiginél több idõt kapjanak - közölték a Handelsblatt által idézett források. Ez utóbbi elsõsorban azokra az országokra vonatkozik, amelyek esetében a növekedés drámai módon lelassult, így mindenekelõtt Írországra és Spanyolországra. Az Európai Bizottság egyébként azzal számol, hogy Németországban is jelentõsen rosszabbodhat a helyzet.

Mindezzel kapcsolatban a pontos számokat õszi elõrejelzésében a bizottság a jövõ hétfõn hozza nyilvánosságra.

Mivel a pénzügyi válság egyre inkább átterjed a reálgazdaságra, az Európai Bizottság vizsgálja különleges pénzügyi segély lehetõségét az ipar számára. Ezeket a segélyeket az elképzelés szerint egyebek között az Európai Központi Bank finanszírozhatja. A pénzügyi biztos nem zárja ki az egyes tagországoknak nyújtandó, a leginkább sújtott gazdasági ágak támogatását célzó pénzügyi segélyek folyósítását sem, s az ehhez szükséges jogi keretek kidolgozására törekszik - írta a Handelsblatt.