Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újabb ajánlat a BT vezetékes hálózatára

2001.08.06. 10:01
A The Sunday Times értesülése szerint az amerikai Earthlease után a német WestLB bank vezette konzorcium is ajánlatot tett a British Telecom vezetékes telefonhálózatára.
A The Sunday Times értesülése szerint egy befektetői konzorcium 18 milliárd fontos (25,5 milliárd dolláros) ajánlatot tett a British Telecommunications országos távközlési szolgáltató teljes vezetékes telefonhálózatának megvásárlására. A lap úgy tudja, hogy a konzorciumot a WestLB német befektetési bank vezeti. A tranzakciót a csoport 5 milliárd font erejéig saját forrásból fedezné, a fennmaradó részre hitelt venne fel.

Más vevőjelölt is van

Rövid időn belül ez a második olyan ajánlat, amely a BT vezetékes hálózatának valamely részére érkezett. Előző héten került nyilvánosságra, hogy az Earthlease - amerikai bankok és befektetési cégek konzorciuma - 8 milliárd fontos vételi ajánlatot tett a cég úgynevezett előfizetői hálózatára, vagyis arra a végső vezetékhálózatra, amely a végfelhasználókat köti össze a helyi alállomásokkal. Ez a vezetékszakasz 25 millió előfizetőt köt be 5500 helyi alállomásba.

A BT-t eddig nem sikeült rávenni az előfizetői hurok megnyitására

A brit kormány a távközlési liberalizálás kiteljesítésének jegyében már két éve próbálja elérni, hogy a a BT nyissa meg hálózatát a rivális szolgáltatók előtt. A patthelyzetből az akvizíciós ajánlat jelentheti a kiutat.

Az amerikai befektetői csoport 8 milliárd font készpénzért megvásárolná az érintett hálózati szakaszt a British Telecomtól, majd a BT szabott áron visszabérelné a fogyasztókhoz vezető vezetékeket. Az előfizetőkkel továbbra is a BT lenne közvetlen kapcsolatban, és a cég küldené a számlákat, de az új tulajdonosok más telefon- és kábelszolgáltatóknak is megnyitnák a rendszert.

A távközlési cégnek jól jönne a készpénz

A vasárnapi londoni sajtóértesülés szerint a WestLB konzorciuma hasonló feltételek mellett venné át BT teljes vezetékes infrastruktúráját. A BT sajtófelelőse a WestLB-ajánlatról csak annyit mondott, hogy "folyamatosan érkeznek ajánlatok, van köztük jó, és van rossz is".

A BT-nek mindazonáltal jól jönne a készpénzinjekció, mert éppen nagyarányú adósságcsökkentési programja közepén jár. A cég a március végi 27,9 milliárd fontról június végére 17,5 milliárd fontra sikerült csökkentenie adósságát, vagyis teljesült a megígért 10 milliárd fontos adósságcsökkentés.

A radikális adósságleépítést a működéshez nem feltétlenül szükséges vagyon értékesítésével és zártkörű észvénykibocsátással sikerült elérni. A BT júniusban 5,9 milliárd font értékű részvényt adott ki elővásárlási joggal a cég részvényeseinek. Ez volt a legnagyobb egyedi részvénykibocsátás a brit vállalati szektor történetében.