Zoltán
-4 °C
9 °C

Buffett bírálja a pénzéhes topmenedzsereket

2003.05.06. 06:57
Warren Buffett, a világ második leggazdagabb embere az általa irányított befektetési és biztosítótársaság, a Berkshire Hathaway éves közgyűlése után tartott sajtóértekezletén a részvényesek összefogását sürgette a pénzéhes topmenedzserek és az önelégült igazgatósági tagok megregulázása érdekében.
A 72 éves befektető szerint túlfizetik az Egyesült Államokban a vállalatvezetőket, akik az elmúlt öt évben több meg nem szolgált juttatást kaptak, mint az azt megelőző száz évben.

Buffett szerint a menedzsereknek juttatott részvényopciókra vezethetők vissza az elmúlt 18 hónapban kitört vállalati botrányok. Az opciók révén jobb időszakokban a gyengén teljesítő vezetők is sokat kapnak, a rosszabb időszakokban viszont a rátermett vezetők is rosszul járnak.

Az elmúlt húsz évben óriási jövedelmi egyenlőtlenség jött létre a vállalati hierarchia tetején és alján lévő emberek között - hangsúlyozta Buffett. Jó irányba történő lépésnek minősítette viszont azt, hogy megbírságolták a megtévesztő részvényelemzéseket kibocsátó brókercégeket és befektetési bankokat.

A nagy ügyfeleket mindenáron kiszolgáló befektetési bankok így ugyanis kénytelenek tudomásul venni, hogy figyelik, mit csinálnak. A világszerte óriási tekintélynek örvendő Buffett tavaly csak 100 ezer dollár fizetést és nem egészen 300 ezer dollár juttatást kapott a Berkshire Hathaway elnökeként.

Buffett bírálta Bush elnök adócsökkentési terveit, mivel az osztalékadó eltörlésével méltánytalan módon előnyhöz juttatja a hozzá hasonlóan gazdag embereket az egyszerű munkavállalók rovására. A kormányzatnak juttatott összeg nem változik, csak a juttatók változnak. Az adót csak a kormányzati kiadások visszafogásával lehet csökkenteni - tette hozzá.