Valér
2 °C
8 °C

Elszivárgó román befektetések

2006.01.30. 10:48
Románia tavaly legalább 200 millió eurónyi befektetést veszített felkészületlenség miatt, írta az euractiv.hu.
Románia több mint 200 millió euró értékű befektetést veszített el tavaly pusztán amiatt, hogy a befektetők a helyi hatóságokkal nem tudtak megegyezni a kedvezmények kérdésében vagy nem volt elég munkaerő a környéken.

A külföldi befektetéseket számon tartó iroda 3,2-3,8 milliárd euró értékű közvetlen befektetést prognosztizált, ami eleve 20 százalékkal kevesebb, mint a 2004-es befektetések értéke. A tényleges befektetésekről még nincsenek adatok, de a román sajtó szerint a mérleg mindenképpen jobb lehetett volna, ha a külföldi beruházókat jobban előkészített terep várná.

Az autóalkatrészeket gyártó francia Montupet cég 2005 elején jelentette be, hogy Kolozsvár környékére szeretné vinni egyik gyártósorát. A teljes befektetés értéke 120 millió euró lett volna. Öt hónap elteltével a francia befektető bejelentette, hogy a bolgár Rusze városában építi fel gyárát, mivel nem sikerült megegyezni a kolozsvári hatóságokkal a megvásárolandó területről. A helyi vezetés a franciák szerint túl sokat követelt, és lassú volt a döntési folyamat. A projekt sikertelenségének híre a miniszterelnökhöz is eljutott, s a kormányfő vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Egy másik befektetés Románia helyett Lengyelországba került: a MAN összeszerelő-üzemet állított volna fel 40 millió euró értékben. A cégnek egy 150 hektáros területre volt szüksége, de ezt csupán Arad környékén tudták volna rendelkezésre bocsátani, ahol viszont a befektetők nem látták biztosítottnak a kellő munkaerőt, a gyártás beindításához ugyanis 3 ezer emberre lett volna szükség.

A háztartási gépeket gyártó francia Elcobrandts is lemondott egy 23 millió eurós befektetésről, amit Bukarest mellett valósítottak volna meg. A francia céget végül is a spanyol Fagor vásárolta fel, amely jobbnak látta Lengyelországba vinni a gyártást. A gyár 800 alkalmazottal évi 350 ezer mosógépet állított volna elő.