Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Lecsapott a titkosszolgálat a katonai turizmusra

2002.07.25. 13:16
Nyomozás indult egy odesszai cég ellen, amely hivatalosan ugyan autókereskedés volt, valójában azonban olyan utakat szervezett egy működő katonai lőtérre, amelyek során bármilyen fegyverrel tüzelhettek a résztvevők.
A titkosszolgálatok jutottak a szervezők nyomára, akik katonatisztekkel együttműködve futtatták a vállalkozást. A kuncsaftok a gépkarabélytól a tankokig bármiféle fegyvert kipróbálhattak szakértő irányítás mellett. A tarifa ukrán lapértesülések szerint lövésenként 1 és 500 dollár között változott, a fegyver űrmérete szerint.

A titkosszolgálat hivatalos közleményt adott ki az ügyben, amely arra utal, hogy bizonyítékaik vannak a hivatásos katonák és a "szafari szervezők" összejátszásáról.

Betartják a szolgálati utat

Van olyan helyi cég azonban, amely a legális úttal próbálkozik. Az Alaris nevű ukrán utazási iroda a hadsereggel kötött megállapodás alapján szállítja a nagy lövőkedvű nyugati turistákat a bázisokra. A katonai turizmus nem olcsó szórakozás. Az Alarisnál az ügyfélnek legalább 2000 dollárt kell kifizetnie, felső határ persze nincs.

Pisztoly, RPG, vadászrepülő

Az olcsójánosoknak feltétlenül szárazföldön kell maradniuk, mert az sokkal megfizethetőbb. Megfelelő szórakozás lehet 4 kört megtenni egy BMP 70-es páncélozott csapatszállító járművel (200 dollár), átülni 4 körre egy T-64-es tankba (800 dollár), aztán mondjuk lőni 50-et egy Makarov pisztollyal (50 dollár), aztán 3 lövés páncélököllel (540 dollár), 10 kísérlet a mesterlövész puskával (80 dollár), a maradék 310 dollárt pedig elgéppuskázni. Az Alaris ismeretlen okból nem kínál tankos ágyúzási lehetőséget, úgyhogy aki ilyesmire vágyik, kénytelen az illegális utazásszervezőknél maradni. A repülés már az igazán gazdagok játéka, MiG-29-essel például 8500 dollár egy menet, igaz ez két napos programot jelent és az árban benne van az orvosi vizsgálat, a kiképzés, a biztosítás és a szállás is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!