Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A gyilkosságok ára

2008.09.21. 12:30
Az ENSZ által vizsgált 90 országban a fegyveres gyilkosságok által évente okozott gazdasági kárt összesen 95-163 milliárd dollár közé teszik. Ezek a becslések a kiesett termelési adatok számításából adódnak, az idő előtti elhalálozásokból erednek, és magukban foglalják az egészségügyi, a jogi költségeket és a megsemmisült humán befektetés elvesző hozamait is.

Egy ENSZ felmérés szerint évente legalább 490 ezer ember hal meg fegyveres bűncselekményekben a világon, és ez hatalmas gazdasági költséget és szociális terheket ró az érintett nemzetgazdaságra. Minden évben több embert ölnek meg bűncselekményekben, mint háborúkban. Ráadásul a gyilkosságok száma és nemzetgazdasági hatásai nagy mértékben alulbecsültek.

A 90 vizsgált országban a fegyveres gyilkosságok okozta gazdasági kárt összesen 95-163 milliárd dollár közé teszik évente. Ezek a becslések a kiesett termelési adatok számításából adódnak, az idő előtti elhalálozásokból erednek, és magukban foglalják az egészségügyi, a jogi költségeket és a megsemmisült humán befektetés elvesző hozamait is.

Az Egyesült Államok világvezető a fegyveres bűncselekmények által okozott kár nagysága alapján. Az ország gazdaságának az erőszakos bűncselekmények 45,1 milliárd dollár veszteséget okoznak évente.

A világ más fejletlenebb, de magasabb gyilkossági rátákkal „büszkélkedő" országaiban, például Kolumbiában, Salvadorban, Guatemalában, Jamaicán és a Dél-Afrikai Köztársaságban is igen súlyos a helyzet. Guatemalában például 2005-ben 2,4 milliárd dollárnyi kárt okoztak a gyilkosságok, beleértve az egészségügyi kiadásokat, a biztonsági költségeket, a közvetlen befektetési és anyagi veszteségeket, ami a bruttó hazai össztermék 4 százalékát jelenti.

Egy ENSZ-tisztviselő szerint az erőszak az egyik fő akadálya  a szegénység elleni küzdelemnek, mivel  szétzilálja a közösségi kapcsolatokat, félelmet és bizonytalanságot kreál, rombolja a humán és a szociális tőkét, és ezáltal aláássa a fejlődést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!