Ágnes
-1 °C
2 °C

Titkos egyezség a Bundesbank és a kormány között

2004.04.13. 14:29
Tovább gyűrűzik a német központi bank elnökével kapcsolatos botrány. A kormány a Bundesbank elnökének távozását követeli, a bank azonban függetlenségét félti. Welteke közben szabadságon marad meghatározatlan ideig.
A német kormány visszakozott a Bundesbankkal való vitájából - ezt a kormányszóvivő jelentette be, miután a német központi bank azzal vádolta a kormányt, hogy a belügyeibe avatkozik. A kormányszóvivő korábban arra szólította fel a Bundesbank elnökét, hogy mondjon le tisztségéről.

Titkos egyezség

A kormány nem határozott meg semmilyen határidőt arra, hogy a német központi bank döntésre jusson elnökével kapcsolatban - visszakozott Thomas Steg kormányszóvivő. Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke ellen jelenleg vizsgálat folyik, mert a bankvezér nagy összegű ajándékot fogadott el egy kereskedelmi banktól.

A Financial Times német kiadásának információi szerint a bank egyik vezetője, Juergen Stark és Hans Eichel pénzügyminiszter megegyezett abban, hogy együttműködnek az ügyben. A kormány azonban továbbra is a bankvezér távozását szeretné elérni. Újsághírek szerint a kormány saját emberét, Caio Koch-Wesert szeretné Welteke helyére.

Feszültség

A feszültség a múlt héten növekedett meg a kormány és a Bundesbank között. A kabinet ugyanis többször is távozásra szólította fel a központi bank elnökét, miután kiderült, egy kereskedelmi bank állta luxushotelben családjával eltöltött négy éjszakának az árát.

Weltekét egyébként határozatlan időre szabadságra küldte a bank vezetése. A Frankfurte Allgemeine Zeitung szerint a bankelnök nem érzi úgy, hogy Eichel nyomást gyakorolna azért, hogy távozzon. A központi bank egyébként egy új etikai kódexet állít össze, és az intézmény ellenőrző bizottsága átfésül minden ajándékot és szívességet, amit a bank vezetői kaptak az elmúlt években - írja a Financial Times.