Béla
12 °C
27 °C

Magyar szakos Bundesbank-vezér

2004.04.22. 08:09
Korábban a magyar gazdaság uniós csatlakozásra való felkészülésével kapcsolatban is folytatott kutatásokat Axel Weber, a német központi bank élére jelölt közgazdászprofesszor.
Weber a kölni egyetem katedráját cseréli fel a Bundesbank elnöki székével. 1997 és 1999 között az Európai Bizottság megbízásából tanulmányt készített "Az EU-csatlakozás előkészítésének politikája egy kis, nyitott gazdaságban: Magyarország esete" címmel. Ez szerepet játszhatott abban, hogy a Schröder-kormány őt jelölte a nemrég lemondott Ernst Welteke utódának: mint a Netzeitung fogalmaz, nem sok német közgazdásznak vannak ilyen mélyreható ismeretei a kelet-közép-európai térségről, márpedig az unió bővítése következtében ez hovatovább elengedhetetlen követelménnyé válik.

Váratlan kinevezés

A 47 éves, Konstanzban végzett, majd Siegenben doktorált közgazdász Londonban, Hollandiában és Washingtonban folytatott kutatásokkal több ízben is megszakította otthoni pályafutását, amely a bonni, a frankfurti, majd 2001-től a kölni egyetemhez kapcsolódott. A Bloomberg által megszólaltatott elemzők egybehangzóan elismerik elsőrangú szakmai felkészültségét. Két éve az "öt bölcs" néven emlegetett kormányzati tanácsadó testület tagja.

Jelölése mégis váratlan volt, mivel eddig egyszer sem fordult elő, hogy egy gyakorlati jegybanki tapasztalat nélküli szakember kerüljön az intézmény élére. Weber ugyan 2000 októbere óta a Bundesbank tudományos tanácsadó testületének tagja, majd a következő évben az Európai Központi Bank vendégkutatója is volt, ám döntéshozói pozíciót mindeddig nem töltött be.

A párton kívüli közgazdász egyesek szerint azt a szakmaiságot testesíti meg, amelyre a Bundesbank irányításánál szükség van. Mások azonban fiatalnak és súlytalannak érzik Webert, aki könnyen kerülhet politikai nyomás alá. Schröder korábban egy pénzügyminiszter-helyettes, majd egy gazdasági miniszterhelyettes kinevezését fontolgatta, ám a kormányzati személyiségeket mind az ellenzék, mind maga a központi bank elutasította. Webert formálisan a Bundes-bank elnöksége előtti meghallgatást követően nevezheti ki a szövetségi elnök; mandátuma nyolc évre szól.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft