Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűnözéshez használjon eurót

2008.04.04. 13:20
A világ egyik legnagyobb értékű bankjegye az eurócímlet-sorozat legnagyobbja, az 500 eurós. Nyolcszor annyit ér, mint a legnagyobb címletű dollár, így a készpénzben zajló feketekereskedelemben egyre nagyobb az euró súlya. És a világgazdaság egészében is, bár a dollár térvesztése súlyos válságokat eredményezhet.

Svájci felmérések szerint 2006 végén az euró megelőzte a dollárt, legalábbis a készpénzforgalomban betöltött szerepe szempontjából. Akkor már 800 milliárd dollárnyi euró és csak 759 milliárd dollár volt forgalomban – mondta a közgazdasági társaság pénteki konferenciáján Losonczi Miklós, a Széchenyi István Egyetem oktatója. Az eurónak ez a "diadala" – amelyet az árfolyamok változása valószínűleg tovább fokozott az elmúlt évben – azonban kétes dicsőség az egyetemi szakember szerint.

Az euró legnagyobb címlete ugyanis a feltehetően presztízsokokból bevezetett, a legális, normális hétköznapi készpénzforgalomban nemigen használt 500-as. Ezzel szemben az amerikai dollárból Nixon elnöksége óta nincs forgalomban 100-asnál nagyobb címlet. Ez az amerikai döntés annak idején a feketegazdaság és a bűnözés visszaszorítását szolgálta, hiszen az illegális és féllegális ügyleteket jellemzően készpénzben bonyolították le. A nagyértékű euró megjelenésével a bűnszervezetek és a nagy összegű bűncselekmények elkövetői így mindinkább a közös európai pénzben bonyolítják le az ügyleteiket, hiszen ez technikailag könnyebben, nyolcadannyi pénzmennyiséggel megoldható.

Egykor erőt adott a dollárnak

Az euró megjelenése az ezredfordulón – 1999-ben számlapénzként, 2002-ben készpénzként – még erősítette a dollárt, több ok miatt is, idézte fel a közös európai pénz világgazdasági hatását Losonczi. Egyfelől azért, mert az eurót bevezető országokban a feketegazdaságban keletkezett jövedelmeket az áttéréskor a nemzeti valutáról először dollárra váltották át, majd – hogy kerüljék a feltűnést – arról konvertálták a következő években euróra.

Másfelől az eurózóna valutáit, főleg a német márkát, előszeretettel használták Kelet-Európában, ahol – például egyes jugoszláv utódállamokban – hivatalos fizetőeszköznek is számított. Amikor ebben a térségben is megkezdődött a felkészülés az euró nyugat-európai bevezetésére, a gazdasági szereplők kezében lévő, euróba olvadó valutát dollárba váltották át, mert azt érezték biztosabbnak.

Most gyengíti

Mostanra azonban megfordult a helyzet: egyre több jegybank az eurót választja, mint tartalékvalutát a dollárral szemben. Az amerikai gazdaság állapotát látva ez nem meglepő, de van ebben egy csapdahelyzet: ha abbamaradnak a dollárvásárlások, már önmagában ez is tovább gyengíti a dollárt, figyelmeztetett Losonczi, aki szerint ezért is tartózkodnak a jegybankok attól, hogy tömegesen adják el a dollárt.

A nemzetközi devizatartalékokban így az euró aránya 1998 és 2006 között 18-ról 25 százalékra nőtt, miközben a dolláré 71-ről 66 százalékra csökkent. Az amerikai deviza azonban még így is túlsúlyban van egyes jegybankok tartalékában, aminek a dollár további gyengülése esetén súlyos következményei lehetnek. Kínában már készültek is számítások, hogy a GDP hány százalékát veszi el a dollár 1 százalékos gyengülése.

Van még hová fejlődnie

Hasonló helyzet figyelhető meg az állampapírok piacán is, 2005-ben 5970 milliárd dollárnyi euróban jegyzett, és csak 5730 milliárd dollárnyi dollárban jegyzett állampapírt tartottak nyilván. A részvények és a vállalati kötvények piacán viszont még megmaradt a dollár dominanciája: a vállalati kötvényekből 18 150 milliárd dollárnyi dollárban tartanak nyilván, és csak 6000 milliárd dollárnyit euróban, míg a részvénypiacokon 17 000 dollár volt a dollárban, és csak 6000 milliárd dollár az euróban jegyzett kapitalizáció értéke. A devizapiacokon még nagyobb az amerikai fölény, a koncerziók 90 százaléka dollárban történt.

Ezzel együtt a reálgazdasági folyamatok azt valószínűsítik, hogy a következő években tovább nő az euró világgazdasági szerepe. A monetáris uniós és az USA GDP-je nagyjából azonos, de az eurózóna jelenleg is bővül – bár igazi nagy lökést a britek csatlakozása jelentene –, számottevő a spontán euroizáció (példa erre Montenegró és Koszovó, amely a függetlenné válással az eurót vezette, vezeti be hivatalos fizetőeszközként).

Ugyanakkor a monetáris uniót is gyengítik belső feszültségek, hiszen az euró erősödése például nem érdeke Francia- és Olaszországnak, jó ugyanakkor a németeknek és a hollandoknak. Az országok közötti szembenállás megjelenhet a fizetési mérleg deficitjével küzdők és a többletet felhalmozók között is.