Árpád
-2 °C
4 °C

Brüsszeli áldás a Burger King eladására

2002.10.14. 09:36
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága engedélyezte, hogy a főként italgyártással foglalkozó brit Diageo Plc eladja a Burger King Corp.-ot egy háromtagú egyesült államokbeli befektetői csoportnak.
A még júliusban létrejött megállapodás értelmében a Texas Pacific Group, a Goldman Sachs Group Inc. és a Bain Capital Inc. konzorciuma 2,26 milliárd dollárt fizet a világ második legnagyobb gyorsétterem-hálózatáért.

A trió már birtokol egy hasonló láncot, a Domino Pizzát, de a bizottság álláspontja szerint emiatt nem áll fönn a piaci dominancia veszélye, mert a Burger Kingnek olyan riválisai vannak, mint a McDonald's, a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken és a Quick.

Gyengén teljesít

Az 1954-ben alapított Burger King, melynek ma világszerte 11 435 étterme van, az utóbbi időben elég gyengén teljesít, emellett a Diageo amúgy is a szeszes italok - köztük a Guinness sör, a Johnnie Walker whisky és a Smirnoff vodka - gyártására kíván összpontosítani.

A társaság ennek jegyében tavaly már 10,4 milliárd dollárért eladta Pillsbury ételgyártó üzletágát. Az eredeti terv két évvel ezelőtt még az volt, hogy a Diageo tőzsdén értékesíti a Burger Kinget, ám ezt a piaci feltételek romlása miatt lefújták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?