Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A világ legszélsőségesebb vállalati tréningje

2001.10.08. 16:28
'Ha túl tudtok lépni korlátaitokon, olyan dolgokra lesztek képesek, amelyekről álmodni sem mertetek volna' - mondta a Burger King marketingeseinek a vállalati tréning vezetője, majd, mintegy plasztikus bizonyításképpen egy két és fél méter hosszúságú parázsszőnyegre terelte őket. A korlátolt beosztottak közül 12-en súlyos égési sérüléseket szenvedtek.
Majdnem bejött a munkapszichológus merész trükkje, a tűzbe küldött 100 marketinges közül ugyanis 88 százaléknak elég erős volt a hite, a maradék tucat talpbőre azonban bennégett.

Maguk csomózták meg a kötelet

"Ezt semmiképpen sem szerettük volna" - nyilatkozta a Burger King szóvivője, miután sok alkalmazott tolószékben távozott a Key Largó-i Ocean Reef Clubban megrendezett csapatkovácsoló tréningről.

Pedig gyanút foghattak volna a szolgalelkű és gyenge talpú beosztottak, ha másból nem, abból, hogy az akció előtt aláírattak velük egy papírt, miszerint tudomásul veszik: nem kizárt, hogy meg fognak égni.

Mit vártak az izzó széntől?

Robert "Cork" Kallen, a rendezvényt szervező The Achievement Group tulajdonosa misztikus gyakorlatot tömören kommentálta: "Forró széndarabokon jár az ember, ilyenkor történhet valami. A többség még egy kis sebet vagy hólyagocskát sem szerez, de 100 emberből 10-15-nek felhólyagzik a lába. Ebben nincs semmi különös". A vadember katonásan folytatta: "Bárcsak ne történt volna ilyen! De egyeseknek egyszerűen hihetetlenül érzékeny lába van".

A világ legfanatikusabb asszonya

A Burger King hidegvérű urai a lábáldozatok ellenére "sikeres"-nek minősítették a tréninget. "Nagyszabású élmény volt minden résztvevőnek" - fogalmazott Dana Frydman termékmarketing-ügyi alelnök, annak ellenére, hogy ő maga is megégett. "Megéreztette az emberrel, hogy bármire képes." A szenes csonkjain nyilatkozó menedzser az Index Filozófiai Intézetének konkurenciát állítva azon morfondírozott, hogy ez a szellem győzelme volt az anyag felett.

Vas, gége, lakk, bőr, korbács

Elkötelezettsége ellenére az asszisztensként dolgozó Mildred Morse kórházból való távozta után nem nyilatkozott a témáról, hiába volt ő a legsúlyosabb sérült, akit rohammentő vitt el a tetthelyről. A miami sajtóba kiszivárgott részletek azonban vérfagyasztó képet festenek az amerikai vállalati tréningekről. A megelőző három órában ugyanis egy olyan "fizikai kihívásokra" felkészítő kurzust zavartak le, melynek keretében a résztvevők puszta kézzel kanalat hajlítottak, majd deszkákat törtek, később áttérve a téglákra. Egyes marketingesek emellett fémrudakat hajlítottak meg a gégéjükkel, és egy szöges ágyon mászkáltak. A gyakorlatokban részt vett Chris Clouser, a Burger King egyik alelnöke.

Ez a divat

Bob Preziosi, a Nova Southwestern Egyetem közgazdász-professzora szerint a kalandtúraszerű tréning divatos dolog a nagy amerikai cégek körében, bár eredményességét semmi sem bizonyítja. A témával legközelebb az Index csapatépítő hétvégéje után foglalkozunk, melyet október 10. és 12. között rendeznek a De Kreek nevű dél-afrikai ólombányában.