Gusztáv
3 °C
6 °C

Csak a Triumph vonult ki Burmából

2002.10.28. 12:23
A International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU) nemzetközi szakszervezeti szövetség újra kiadta a Burmában befektető vagy a diktatúrával kereskedelmi kapcsolatban álló nagyvállalatok listáját. Az ICFTU azt követeli, hogy a cégek ne támogassák a juntát és vonuljanak ki Burmából - ezt eddig egyedül a Triumph fehérneműgyártó tette meg.
A szakszervezeti szövetség listáján összesen 325 cég szerepel, köztük a Chevron Texaco, a Crédit Lyonnais, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Nestlé, a MiG, a Samsung, a Mitsubishi, a Caterpillar, a Lufthansa - közölte a BBC. Kilencvenkét cég új a listán - többek között a Hyundai, a British American Tobacco és az Austrian Airlines.

Burmában rettenetesek a munkakörülmények, az ICFTU szerint a cégek gyakran alkalmaznak kényszermunkát, és befektetéseikkel biztosítják a diktatúra fennmaradását. A burmai hivatalos statisztikák szerint 1998 és 2001 között 7,4 milliárd dollárt fektettek be az országba. A vállalatok általában azzal védekeznek, hogy náluk jók a munkakörülmények, és befektetéseikre a burmai népnek van szüksége, hogy össze ne omoljon a gazdaság.

A Triumph visszakozott

A női fehérneműt gyártó Triumph ellen mivel Nagy-Britanniában komoly kampány kezdődött burmai befektetései miatt 2001 végén. A "Support Breasts - not Dictators" szlogennel futó kampány arról próbálta meggyőzni a brit fogyasztókat, hogy addig ne vásároljanak Triumph terméket, ameddig a vállalat be nem zárja burmai üzemét.

A cég alig két hónappal később, januárban bejelentette, hogy négy hónap alatt bezárja burmai gyárát, és elbocsátja mintegy ezer alkalmazottját. A vállalat azzal indokolta a döntést, hogy nem látnak semmi reményt arra, hogy az ország a közeljövőben demokratizálódni kezdjen. A cég ugyanakkor továbbra is állította, hogy a gyárban a munkafeltételek sokkal jobbak voltak, mint Burmában általában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!