Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Melltartó vs demokrácia

2001.12.12. 12:27
A marketing nehézfegyvereivel támadnak a szabad világ támogatói a Triumph luxusfehérnemű-gyártó cégre: a vállalat termékei ellen bojkottot hirdettek és óriásplakátokat helyeznek el köztereken, mivel a Triumph Myanmarban - a volt Burmában - tart fenn üzemet. Az országot elnyomó katonai diktatúra kormányozza, amely évekig házi őrizetben tartotta az ellenzéki Aung San Suu Kyi asszonyt, aki 1991-ben Nobel- békedíjat kapott.
Bajba kerülhet a méregdrága női alsóneműt gyártó Triumph, mivel Nagy-Britanniában komoly kampány kezdődik ellene burmai befektetései miatt.

A délkelet-ázsiai államot irányító katonai junta bánatára az ország messze leghíresebb embere a Nobel-díjas Aung San Suu Kyi, akit hat éven keresztül házi őrizetben tartotta diktatúra és akinek ma is korlátozzák a szabadságjogait. Myanmarban a munkakörülmények is legendásan borzasztóak, amit több nemzetközi szervezet számtalan alkalommal a világ elé tárt már.

Push-uppal az önkény ellen

A melltartóbojkott szervezői a "Support Breasts - not Dictators" szlogennel futtatják kampányukat. (Ha lehetne mellet támogatni, akkor úgy fordítanánk, hogy 'támogasd a melleket ne a diktátorokat', de nem lehet, ezért nem fordítjuk le sehogy.) A plakátokon egy szögesdrótból font melltartó látható. Az akció arról próbálja meggyőzni a brit fogyasztókat, hogy addig ne vásároljanak Triumph terméket, ameddig a vállalat be nem zárja burmai üzemét.

Sokan retiráltak

A jogvédők kampánya egyáltalán nem esélytelen, hiszen az elmúlt évtizedben olyan világcégek, mint a Coca Cola, a Levi Strauss, az Apple és a Reebok hagyták el az országot a morális nyomásgyakorlástól megtörve.

Rossz felé terjeszkedtek

A Burma Campaign nevű csoport szerint a Triumph - a német-svájci cég 30 ezer alkalmazottal tavaly 1,6 milliárd dolláros forgalmat produkált - 1996-ban alapította myanmari leányvállalatát ás a rákövetkező év áprilisában nyitotta meg üzemét. A cég az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó nyilatkozni.

Európa még nem tilt, Amerika határozott

A rezsim hivatalos statisztikái szerint Burmába 1998 és 2001 augusztusa között 7,4 milliárd dollárnyi külföldi befektetés érkezett, ebből tavaly 152,8 millió dollár.

Clinton elnök 1997-ben szövetségi rendeletben tiltotta meg, hogy amerikai cégek pénzt fektessenek be Burmában. Az USA több államában és városában él olyan helyei rendelet, mely szerint a helyhatóság nem köt üzletet olyan céggel, amely Burmában bizniszel. Európában nincs kifejezett törvényi tiltás, de egyre több ország javasolja, hogy a cégek ne üzleteljenek az elnyomó diktatúrával.