Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Ezer dollárral gazdagodik minden adófizető

2003.01.07. 13:40
A Fehér Ház közölte, hogy Bush elnök új gazdasági csomagja nyomán 92 millió adófizető átlagosan 1083 dollárral kevesebb adót kell, hogy fizessen. A várakozások szerint az adócsökkentések serkentik a lakossági fogyasztást és a beruházásokat, s egyben javítják Bush újraválasztási esélyeit.
A Reutersnek nyilatkozó források szerint az adócsökkentési csomag a következő tíz év során 670 milliárd dollárjába kerül az amerikai büdzsének. Ez nagyjából a duplája a korábbi elképzelések alapján készült becsléseknek.

Bush elnök kedden Chicagoban ismerteti a csomag részleteit. Az ellenzéki demokraták szerint a csomag gazdaságösztönző hatása csekély lesz, viszont jócskán növeli a költségvetési hiányt és a magas keresetűeknek kedvez. Becsléseik szerint a Bush által javasolt adócsökkentés összegének 25 százaléka az évi egymillió dollárnál többet keresők zsebébe vándorol.

Nem lesz osztalékadó

A Bush-csomag központi eleme az osztalékok után fizetett adó azonnali eltörlése lenne. A Fehér Ház becslése szerint a következő tíz évben ez 380 milliárd dollár adóbevétel-kiesést jelent, s nagyjából átlagosan 10 százalékkal ugraszthatja meg a részvényárfolyamokat.

Az osztalékadó eltörlése 35 millió amerikait érinthet, ezek közül 10 millió a nyugdíjas, s az ő szavazataik nagy szerepet játszhatnak majd a 2004-es elnökválasztásokon.