Ágnes
-1 °C
2 °C

Alkut ajánl Bush az EU-nak

2005.07.04. 08:12
Beszüntetné az Egyesült Államok a mezőgazdák szubvencióját, ha az Európai Unió is hajlandó lenne hasonló lépéseket tenni, mondta az amerikai elnök egy brit televíziónak.

A mezőgazdasági támogatások beszüntetésére szólította fel George Bush amerikai elnök az Európai Uniót.

Ha az EU közös agrárpolitikájának keretében lemond a támogatások rendszeréről, az Egyesült Államok a maga részéről ugyancsak beszünteti a saját mezőgazdaságának nyújtott szubvenciókat - mondta az elnök a brit ITV televízióban helyi idő szerint hétfő este elhangzó, de már előzetesen ismerté vált interjújában.

Az európai gazdák buknának nagyobbat

Az amerikai kormány az EU-val összhangban akarja lefaragni a mezőgazdasági támogatásokat, mondta Bush, de hozzátette, hogy az Egyesült Államokban alacsonyabbak a mezőgazdasági támogatások, mind az EU-ban. "Mi is alkalmazunk szubvenciókat, de azok mértéke nem hasonlítható össze az európai barátaink által alkalmazott támogatások mértékével" - fogalmazott az elnök.

A vezető ipari országokat és Oroszországot tömörítő G-8 csoport szerdán Skóciában kezdődő csúcstalálkozójára utalva Bush sürgette a nyugati piacok megnyitását az afrikai mezőgazdasági termékek előtt. A kereskedelem sikeres liberalizációja Bush szerint olyan mértékű segítséget jelenthet, hogy nem lesz szükség pénzügyi segélyek folyósítására.

A szerdai csúcstalálkozó legfontosabb témái között szerepelnek az Afrikának nyújtandó fejlesztési segélyek, de a globális klímaváltozás is a kiemelt napirendi pontok között szerepel.