Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Bush keményen lép fel az óriáscégekkel szemben

2002.07.09. 10:31
George Bush amerikai elnök az elmúlt időszakban kirobbant nagyvállalati pénzügyi botrányok kapcsán tartott hétfői sajtóértekezleten azt mondta, a vállalatvezetők felelősséggel tartoznak azért, hogy a társadalomban ne rendüljön meg a szabad vállalkozás rendszerébe vetett bizalom.
Bush megerősítette, kedden beszédet mond a Wall Streeten, amelyben kezdeményezni fogja, hogy bocsássanak bőségesebb forrásokat a pénzügyi műveletek tisztasága fölött őrködő szövetségi piaci felügyelet, a Securities and Exchange Commission (SEC) rendelkezésére, hogy az több ellenőrt alkalmazhasson. Bush javasolni kívánja a SEC hatáskörének kibővítését is.

Enron, WorldCom, Merck

A télen az Enron-botrány váltott ki hatalmas felháborodást az Egyesült Államokban. Az energetikai óriásvállalat úgy jutott csődbe, hogy sokáig nem tüntette fel pénzügyi mérlegében az "offshore" kihelyezések veszteségeit. Az Enron könyvvizsgálója, az Arthur Andersen az Enron-csőd nyomán maga is válságos helyzetbe került.

A közelmúltban a WorldComnál, a második legnagyobb amerikai távolsági telefonszolgáltatónál derült ki, hogy milliárdos mértékben hamisították a vállalati pénzügyi kimutatásokat, eltussolva egyes tényleges költségeket. A Merck vegyipari óriásról pedig éppen hétfőn írta meg a Wall Street Journal, hogy 12,4 milliárd dollárnyi, soha be nem folyt bevételt könyvelt el valós forgalomként az elmúlt három évben.

Az elnök bekeményít

Bush elnök a jelek szerint elérkezettnek látta az időt, hogy a végrehajtó hatalom irányítójaként megszólaljon, és bizonyos lépéseket - adott esetben büntetőjogi szigorításokat is - kezdeményezzen az üzleti élet tisztaságának garantálása érdekében.

Sajtóértekezletén az amerikai elnök hangsúlyozta, ő maga a szabad vállalkozás híve, de a szabad vállalkozás rendszeréhez a fogyasztóknak és a befektetőknek bízniuk kell a piaci szereplőkben. A nagyvállalati vezetői pozíció felelősséggel is jár, és erről a felelősségről néhányan megfeledkeztek, így az említett szükséges bizalom megrendült - állapította meg az elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!