16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Bush szigorúbban büntetné a könyvelési csalást

2002.07.09. 20:09
George Bush amerikai elnök kedden a Wall Streeten tartott előadásában jelentős büntetőjogi szigorításokat szorgalmazott a vállalati törvénytelenségek visszaszorítása érdekében. Az elnök szükségesnek tartja a tőzsdei felügyelet rendelkezésére álló források bővítését.
Utalva az elmúlt időszak milliárdos könyvviteli botrányaira - így az Enron energetikai óriásvállalat csődjére, illetve a WorldCom telefonszolgáltatónál leleplezett könyvelési csalássorozatra -, az elnök kijelentette: az amerikai vállalatok életében új, szilárdabb erkölcsi alapokon nyugvó korszakot kell nyitni. Leszögezte viszont azt is, hogy szerinte nem az amerikai vállalkozási rendszer mondott csődöt, hanem csupán "néhány becstelen egyén" művének tekinthető a felszínre került ügyek sora.

Megduplázott büntetés

A Fehér Ház azt szeretné, ha a jelenlegi 5 évről 10 évre növelnék a vállalati szektorban elkövetett, minősített könyvviteli csalások legmagasabb börtönbüntetési tételét. Szigorítani akarja a kormányzat azokat a jogszabályokat is, amelyek a pénzügyi dokumentumok megsemmisítését, illetve az igazságszolgáltatás akadályozásának egyéb módjait szankcionálják. Bush emellett elnöki rendelettel új munkacsoportot kíván létrehozni a vállalati csalások felderítésére, és a következő pénzügyi évben 100 millió dollárral emelné az amerikai tőzsdei felügyelet (SEC) költségvetését.

Elégedetlen demokraták

Demokrata párti körökben elégedetlenül nyilatkoztak a republikánus párti elnök által bejelentett elképzelésekről. Dick Gephardt, a képviselőház demokrata frakcióvezetője azt mondta, hogy a kormányzat ugyan erőteljes hangnemet használ a jogellenes cselekmények elkövetőivel szemben, ugyanakkor halogatja vagy felvizezi mindazokat a strukturális reformjavaslatokat, amelyek a kongresszusban megfogalmazódnak. Nem csupán demokrata, hanem konzervatív republikánus körökben is éles bírálat tárgya a tőzsdei felügyelet, mert annak vezetősége nem lépett fel elég gyorsan a botrányszagú esetekben.  • Tippek
  • Hírek