Judit
3 °C
7 °C

Szorongatják Busht korábbi részvényügye miatt

2002.07.31. 14:45
Aláírta az amerikai elnök a könyvelési csalások keményebb büntetéséről szóló törvénymódosítást, ám ezzel azonnal ki is újultak a támadások George Bush ellen, hogy tisztázza évekkel ezelőtti - egyébként már kivizsgált - részvényeladási ügyét.
Bush az aláírás után úgy fogalmazott, hogy a becstelen vállalatvezetők mostantól tudhatják, hogy le fogják őket leplezni és megbüntetik őket. A Demokrata Párt elnöke, Terry McAuliffe felszólította az elnököt, hogy járjon elől jó példával a bennfentes cégügyek elleni harcában és tárja elő tíz évvel ezelőtti részvény- és kedvezményes kölcsönügyének összes részletét.

Rosszkor adott el

Bush a Harken Energy Corp nevű olajcég igazgatójaként 1990-ben részvénypakettet adott el, nem sokkal azelőtt, hogy a cég komoly veszteségekről számolt volna be. A szigoráról híres értékpapír-felügyelet (Securities and Exchange Commission) egy évre rá kivizsgálta az ügyet és nem marasztalta el a későbbi elnököt, ám az eset azóta is elő-előkerülő témája a Bush-t támadóknak. Csakúgy, mint a Halliburton nevű cég vélelmezett könyvelési trükkje, amely Dick Cheney alelnök vezérigazgatósága idején történt.

Erősebb kontroll

A bűnös üzletemberekre most könnyű pénz helyett nehéz idők várnak - jósolta harciasan Bush. Szeptember 11-e után nem engedtük, hogy a félelem aláássa a gazdaságot, most pedig nem fogjuk engedni, hogy a csalás ugyanezt tegye vele - folytatta az elnök. Egyes büntetési tételek megemelésén és az értékpapír-felügyelet állami apanázsának emelésén felül az új törvénymódosítás létrehozott egy olyan bizottságot, amely az alaposan lejáratódott könyvvizsgáló cégeket fogja ellenőrizni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?