Gusztáv
-4 °C
1 °C

Környezetvédők és demokraták támadják Bush energiaprogramját

2001.05.18. 23:20
Bush elnök csütörtökön ismertette a Fehér Ház energiaprogramját, amely a várakozásoknak megfelelően növekvő energiatermelést, új források felkutatását, további erőművek építését szorgalmazza. Az elnök szerint az Egyesült Államok a hetvenes évek óta legkomolyabb energiakrízise előtt áll, és ezen elsősorban a termelés növelésével lehet segíteni. A program az atomerőművek építését többek között azzal bátorítja, hogy csökkentené az erőművek balesetek esetén fennálló kártérítési kötelezettségét.
Dick Cheney
A terv, melyet egy Dick Cheney alelnök által vezetett csoport dolgozott ki, összesen tízmilliárd dolláros adókedvezmény-csomagot tartalmaz - közölte a Financial Times. Ebből négymilliárdra számíthatnak azok a cégek, amelyek hibridhajtású vagy üzemanyagcellás autókat fejlesztenek, és 2-3 milliárdra az új erőművek építői, akiknek helyzetét az is egyszerűsíti, hogy valószínűleg enyhíteni fognak az erőművek építését és működését korlátozó környezetvédelmi előírásokon. Adókedvezményben részesülnek a megújuló energiaforrások felhasználási formáit kutató cégek is.

Új olajmezők a nemzetbiztonságért

Az elnök kijelentette: új gáz- és olajmezőket kell találni, mert a nemzetbiztonságot komolyan veszélyezteti, hogy az USA egyre nagyobb mértékben kénytelen import energiahordozókat használni. Ezek gyakran olyan országokból érkeznek, "melyeknek nem azonosak az érdekei az Egyesült Államok érdekeivel" - közölte Bush.

A terv csökkentené az atomerőművek felelősségét

A hagyományos erőművek fejlesztési programja mellet a nukleáris energia fokozottabb használatát, új atomerőművek építését is támogatja az elképzelés. A program azt javasolja, enyhítsék azokat a szabályokat, melyek az atomerőművek balesetek esetén fennálló pénzügyi felelősségéről, illetve kártérítési kötelezettségéről szólnak.

Negatív reakciók

Jan Pronk, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó fórumának vezetője a terv ismertetése után kijelentette: a program végrehajtása katasztrofális következményekkel jár, mivel nem támogatja az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátásának csökkentését. Demokrata képviselők és szenátorok egyaránt nemtetszésüket fejezték ki a tervvel kapcsolatban, és jelezték: komoly vita várható a Kongresszusban. Gray Davis, az áramkimaradásokkal küszködő Kalifornia kormányzója sem elégedett. "Az elnök nem figyel ránk, pedig mi állandóan a szolgáltatókkal vitázunk. A cégek jó része egyébként texasi" - utalt a kormányzó epésen Bush elnök pátriájára.