Benedek
-5 °C
5 °C

Magyar sofőrök brit buszokon

2005.03.29. 09:55
Négyszer akkora fizetésért dolgoznak Nagy-Britanniában magyar sofőrök. A Világgazdaság cikke szerint százhúsz buszsofőr jelentkezett munkára Angliában, havi 375 ezer forintért.
Legalább féléves szakmai gyakorlat és minimális angolnyelv-tudás kell ahhoz, hogy valaki buszsofőrként dolgozzon Nagy-Britanniában - írja a Világgazdaság. A buszsofőrök a különösen keresett szakemberek közé tartoznak, hiszen több térségben - köztük a délnyugat-angliai Bristol, Bath és Weston-super-Mare, vagy a skóciai Glasgow körzetében - egyre nehezebb jelentkezőket találni erre a pályára.

Négyszeres fizetés

A Világgazdaság szerint már 120 magyar buszsofőr dolgozik Nagy-Britanniában. A sofőrök havi 375 ezer forintnak megfelelő havi fizetésre számítanak. Ez a négyszerese annak, amit itthon kereshetnének.

Nagy-Britanniában tavaly májustól novemberig 123 ezer kelet-közép-európai munkavállalót regisztráltak. A szigetország egyike azoknak az EU-tagoknak, melyek kezdettől megnyitották munkaerőpiacukat az újonnan csatlakozottak előtt.

A kelet-európaiakat kedvelik a munkaadók, hiszen nagy munkabírásúak, és boldogan elfogadják azt a 4,5-6 fontos órabért, amelyért a legtöbb brit nem lenne hajlandó dolgozni - írja a Neue Zürcher Zeitung.