Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Unió segítené a vállalatok egyesülését

2002.10.02. 15:45
Az Európai Bizottság új vállalatfelvásárlási szabályokat javasol: a vállalatok egyesülésének lehetőségét a nemzetközi felvásárlási ajánlatok előtti akadályok zömének lebontásával segítenék.
Az üzleti körök régóta várják a változtatást, miután tavaly - 12 évi erőfeszítés után - erős német nyomásra az Európai Parlament elvetette a reformot ebben a kérdésben. Az új tervezet, amellyel megvárták a német választásokat, tiltaná azokat az egyesülést gátló vállalati előírásokat, mint például a szavazati jogok vagy a részvényátruházás korlátozása, s átláthatóbbá tenné a vállalati szervezeteket is - írta a Reuters.

Néhány EU-tagország nyomására a tervezet meghagyná azonban a többszörös szavazati jogok intézményét, vagyis megmaradna az ajánlattételek előtti egyik legkomolyabb akadály, s így nem teljesülne Brüsszel eredeti célja, az "egy részvény - egy szavazat" elv maradéktalan érvényesítése az EU-ban.

A Volkswagen biztonságban marad

Szakértők szerint a javasolt szabályzat közvetlenül nem fenyegeti a német szövetségi törvényt, amely védelmet nyújt például a Volkswagen számára egy esetleges külföldi felvásárlási szándék ellen. Benne maradt viszont a tervezetben az a Berlin által eddig mereven elutasított szabály, hogy a vállalatok igazgatótanácsainak ki kelljen kérniük a részvényesek véleményét, mielőtt védekezni kezdenének egy ellenségesnek tekintett felvásárlási ajánlat ellen.

A javaslatot el kell fogadtatni a tagállamok minősített többségével és az Európai Parlamenttel is; jogszabállyá csak ezek után válhat.

A Thomson Financial piaci adatszolgáltató szerint az idei első fél évben 4621 olyan vállalategyesülés ment végbe, amelynek legalább egyik érintettje európai uniós cég volt; egy évvel korábban 7354 ilyen tranzakció zajlott le.