Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az Európai Unió segítené a vállalatok egyesülését

2002.10.02. 15:45
Az Európai Bizottság új vállalatfelvásárlási szabályokat javasol: a vállalatok egyesülésének lehetőségét a nemzetközi felvásárlási ajánlatok előtti akadályok zömének lebontásával segítenék.
Az üzleti körök régóta várják a változtatást, miután tavaly - 12 évi erőfeszítés után - erős német nyomásra az Európai Parlament elvetette a reformot ebben a kérdésben. Az új tervezet, amellyel megvárták a német választásokat, tiltaná azokat az egyesülést gátló vállalati előírásokat, mint például a szavazati jogok vagy a részvényátruházás korlátozása, s átláthatóbbá tenné a vállalati szervezeteket is - írta a Reuters.

Néhány EU-tagország nyomására a tervezet meghagyná azonban a többszörös szavazati jogok intézményét, vagyis megmaradna az ajánlattételek előtti egyik legkomolyabb akadály, s így nem teljesülne Brüsszel eredeti célja, az "egy részvény - egy szavazat" elv maradéktalan érvényesítése az EU-ban.

A Volkswagen biztonságban marad

Szakértők szerint a javasolt szabályzat közvetlenül nem fenyegeti a német szövetségi törvényt, amely védelmet nyújt például a Volkswagen számára egy esetleges külföldi felvásárlási szándék ellen. Benne maradt viszont a tervezetben az a Berlin által eddig mereven elutasított szabály, hogy a vállalatok igazgatótanácsainak ki kelljen kérniük a részvényesek véleményét, mielőtt védekezni kezdenének egy ellenségesnek tekintett felvásárlási ajánlat ellen.

A javaslatot el kell fogadtatni a tagállamok minősített többségével és az Európai Parlamenttel is; jogszabállyá csak ezek után válhat.

A Thomson Financial piaci adatszolgáltató szerint az idei első fél évben 4621 olyan vállalategyesülés ment végbe, amelynek legalább egyik érintettje európai uniós cég volt; egy évvel korábban 7354 ilyen tranzakció zajlott le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!