Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Csődeljárás után bank eladó

2006.04.03. 07:52
Az osztrák szakszervezeti szövetség eladja bankját, Bank für Arbeit und Wirtschaftot. A pénzintézet offshore cégeken keresztül egymilliárd eurónyi veszteséget halmozott fel a kilencvenes évek második felében, bár tulajdonosa szerint mostanra "kitűnő anyagi állapotban" van.
Eladja pénzintézetét, a Bank für Arbeit und Wirtschaftot (Bawag) az osztrák szakszervezeti szövetség, az ÖGB, miután vezetői beismerték: egymilliárd eurónyi veszteséget titkoltak el és a szakszervezet sztrájkalapját használták fel hitelfedezetként az igazgatótanács többi tagjának tudta nélkül.

Fritz Verzetnitsch, aki csaknem húsz éven át állt a szakszervezeti szövetség élén és személyesen is részt vett az akcióban, lemondott az ÖGB vezetéséről és parlamenti képviselői mandátumáról is. A botrány azután robbant ki, hogy tavaly októberben csődbe ment a Refco Inc. amerikai brókercég, és kiderült, hogy legnagyobb hitelezője a Bawag volt.

A negyedik legnagyobb osztrák bank néhány órával azelőtt, hogy a Refco beismerte veszteségeinek eltitkolását, 410 millió dolláros "gyorssegélyt" küldött a cégnek, amelynek vezetője, Phillip Bennett a Bawag volt vezérigazgatójának a fia - aki ellen már letartóztatási parancsot adtak ki sikkasztás gyanújával.

Az Egyesült Államokban folyó 16,8 milliárd dolláros csődeljárás során derült ki, hogy a Bawag a Refco segítségével rejtette el offshore cégekben az 1995-2000-ben keletkezett 1 milliárd eurónyi veszteségét. Az Egyesült Államok valószínűleg nem adja ki Ausztriának Bennettet, aki brit állampolgár, s még az év vége előtt bíróság elé állítják. A pénteki bejelentés szerint eladni tervezett Bawag, amely 100 százalékban az ÖGB tulajdona, "kitűnő anyagi állapotban van", a botrány tárgyát képező veszteségeket már rég leírta.