Vilhelmina
12 °C
28 °C

C&A-nél márkában lehet fizetni

2002.11.27. 15:40
Az euró bevezetésének közelgő első születésnapját ismét reklámfogásra használja fel a németországi C&A áruházlánc: egy hétig újra elfogadja a német márkát.
A ruházati cikkeket forgalmazó bolthálózat " hivatalosan" a háztartásokban maradt német márkákat akarja előcsalogatni, sokkal valószínűbb azonban, hogy egyszerű reklámfogásról van szó. A december első hetében lezajló akció hírét máris felkapta a német és a nemzetközi sajtó.

Kártyaakció után készpénz-akció

A C&A marketingvezetése nem először alkalmaz agresszív, s a kereskedelemben viszonylag szokatlan módszert. Az euró bevezetésekor 20 százalékkal csökkentette termékeinek árát azok számára, akik bankkártyával fizettek. Miután a versenyhivatal figyelmeztette az üzletet, hogy akciója törvénysértő, az áruház összes vásárlójára kiterjesztette a kedvezményt, hogy ne lehessen diszkriminációval vádolni.

A C&A a későbbi jogi eljárás során azzal védekezett, hogy a boltjaiban kialakult sorokat kívánta csökkenteni, és a vásárlók tájékozatlanságból adódó félelmeit eloszlatni, hiszen az akkor még új és ismeretlen valuta sokaknak okozott komoly gondot. Márciusban egy helyi bíróság a kiárusítást törvénytelennek minősítette, döntése szerint az árkedvezmény a versenytársakkal szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta a C&A-t.

Vesztett, de nyert

Az elmarasztalás indoka másodfokon sem változott, de jelentősen, egymillió euróról 400 ezer euróra (97 millió forint) csökkentették a C&A büntetését. Így már nyilvánvalóan megérte, hiszen sajtóinformációk szerint a C&A céghez tartozó 184 német üzlet a januári akció segítségével megduplázta ilyenkor szokásos bevételét.