Szar a csokoládéban

2006.06.26. 13:05
Egymillió tábla csokit vont ki a forgalomból Nagy-Britanniában és Írországban a Cadbury, miután egy szivárgó szennyvízvezetékből szalmonellabaktérium került az ínyencségbe. Magyarországra Lengyelországból érkezik a Cadbury.

Egymillió tábla csokoládét vont ki a forgalomból a Cadbury szalmonellagyanú miatt. A termékek visszavonása után nyomozás kezdődött. A cég szerint a visszavonás csak az elővigyázatosság miatt van, a valós kockázat eléggé alacsony.

A Cadbury európai igazgatója, Matthew Shattock szerint azért vonták vissza az édességeket, mert a brit élelmiszer-biztonsági hivatal szerint az idén jóval több szalmonellás megbetegedést jelentettek, mint tavaly, az előző évi 12-vel szemben az év első négy hónapjában 45 megbetegedés volt). A szennyeződés már januárban megtörtént. Csak óvatosságból vontuk be a termékeket, hogy megnyugtassuk a vásárlóinkat, és hogy elkerüljük a termékeink minőségével kapcsolatos aggodalmakat, nyilatkozta Shattock a BBC-nek. A cég teljes mértékben meg van győződve arról, hogy biztonságos az édességek fogyasztása - minimális, egészségre nem ártalmas mennyiségű baktérium kerülhetett a csokiba.

A bakteriológusok szerint veszélyes

Januárban a Cadbury malbrooki üzemében egy szivárgó szennyvízvezeték fertőzhette meg a csokoládét. Miután azonosították a szalmonella baktériumtörzsét, a cég független laboratóriumoknak küldött mintát. A brit egészségvédelmi ügynökség megerősítette a baktériumtörzs jelenlétét hét termékben. A brit Independent Online hétfői cikke szerint a brit hatóságok arra kíváncsian nyomoznak, hogy a Cadbury miért nem jelentette korábban a szennyeződést.

A BBC-nek nyilatkozó Hugh Pennington bakteorológus szerint az egyetlen biztos szalmonellaszint a csokiban a nulla. Az édességben lévő zsír ugyanis védi a szalmonellát a bél védekezése ellen, így nem kell túl sok szalmonellabaktériumot enni, hogy megfertőzödjön az ember. Körülbelül ezrede elég a fertőzéshez ahhoz képest, mintha húsból jutott volna a szervezetbe.

Magyarországra nem jön

A cég múlt heti közleménye szerint csak Nagy-Britanniát és Írországot érintheti a veszély. Balogh Gábor, a Cadbury Magyarország regionális marketingvezetője szerint Magyarországra nem kerültek és a jövőben sem kerülhetnek a malbrooki üzemben fertőződött édességek, mivel a hazánkban forgalmazott Cadbury-termékek nem Angliában, hanem Lengyelországban készülnek.  • Hírek
  • Támogatások