Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Cadbury Schweppes lett a világ legnagyobb csokigyártója

2002.12.17. 11:56
A brit Cadbury Schweppes Plc. 4,2 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai Adams édességgyártót, ezzel világelső lett az édességpiacon és második a rágógumipiacon.
A Londonban székelő Cadbury keddi közleménye szerint a vásárlást hitelből fedezik, és nem bocsátanak ki új részvényekett. A tranzakciótól 2006-ig évi 186 millió dollár megtakarítást remélnek. Az Adams eddig a Pfizer Inc.-é, a világ legnagyobb gyógyszergyártó csoportjáé volt.

A lépéssel a Cadbury a világ legnagyobb édességgyártójává lép elő a svájci Nestlé, illetve az amerikai Kraft Foods előtt.

Rágó és cukor

A Cadbury márkenevei közé tartozik a Nagy-Britanniában piacvezető Dairy Milk csokoládé; az Adams hozománya több vezető rágógumimárka és a Halls köhögéscsökkentő cukorka.

Elemzők szerint az Adams értéke 4 milliárd dollár körül van, azaz a Cadbury valamivel a valós értéke felett fizetett az amerikai cégért. A befektetők mindezzel együtt üdvözölték a lépést: a Cadbury Schweppes kedd reggel 7,50 pennys, 1,8 százalékos nyereséggel 416,75 pennyn nyitott a londoni értéktőzsdén (LSE).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?