Diána
12 °C
27 °C

A Cadbury Schweppes lett a világ legnagyobb csokigyártója

2002.12.17. 11:56
A brit Cadbury Schweppes Plc. 4,2 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai Adams édességgyártót, ezzel világelső lett az édességpiacon és második a rágógumipiacon.
A Londonban székelő Cadbury keddi közleménye szerint a vásárlást hitelből fedezik, és nem bocsátanak ki új részvényekett. A tranzakciótól 2006-ig évi 186 millió dollár megtakarítást remélnek. Az Adams eddig a Pfizer Inc.-é, a világ legnagyobb gyógyszergyártó csoportjáé volt.

A lépéssel a Cadbury a világ legnagyobb édességgyártójává lép elő a svájci Nestlé, illetve az amerikai Kraft Foods előtt.

Rágó és cukor

A Cadbury márkenevei közé tartozik a Nagy-Britanniában piacvezető Dairy Milk csokoládé; az Adams hozománya több vezető rágógumimárka és a Halls köhögéscsökkentő cukorka.

Elemzők szerint az Adams értéke 4 milliárd dollár körül van, azaz a Cadbury valamivel a valós értéke felett fizetett az amerikai cégért. A befektetők mindezzel együtt üdvözölték a lépést: a Cadbury Schweppes kedd reggel 7,50 pennys, 1,8 százalékos nyereséggel 416,75 pennyn nyitott a londoni értéktőzsdén (LSE).